Ny aktör ska sysselsätta ungdomar i sommar

Tidigare har ungdomar som varit sugna på att starta ett eget sommarföretag haft chansen att göra det genom Ung Företagsamhet. I år är det en nya aktör som tar över rodret.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.14:27, 27 februari, 2017

Ny aktör ska sysselsätta ungdomar i sommar
Foto: Arkiv

Förra sommaren var det ett 15-tal ungdomar som valde att driva ett eget sommarföretag genom Ung Företagsamhet i Emmaboda. Numera är deras verksamhet nedlagd.

– De ska satsa mer på sin kärnverksamhet och lägga mer krut där. Sedan hade vi vissa synpunkter också. Vi är kräsna när det gäller val av aktörer, säger Ann-Christin Torgnyson, näringslivsutvecklare i Emmaboda kommun.

Den nya aktören som ska hjälpa ungdomarna med att driva egna sommarföretag är Ung Drive. Jonathan Rudman är den som kommer vara coach för sommarföretagarna.

– Han har stor erfarenhet sedan tidigare och har själv drivit eget UF-företag och varit anställd på Ung Företagsamhet. Det känns som att Ung Drive kvalar in i alla boxar till att vara en bra aktör, säger Torgnyson.

Totalt kommer tio stycken ungdomar få chansen att starta ett eget företag i sommar.

Startbudgeten är på 1 500 kronor och i uppstarten kommer ungdomarna att få gå en veckas introduktion innan de kör i gång sitt företag i tre veckor. Därefter kommer en gemensam uppföljning att göras.

Den 20 mars kommer en kick off att hållas på Vilhelm Mobergsgymnasiet där ungdomarna kan träffa personal och ansöka om att driva ett sommarföretag samt feriepraktik. Ansökan kommer vara öppen till 9 april och det är först till kvarn som gäller.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Produkt med allvarliga brister återkallas: ”Livsfarlig”

En felkonstruerad taklampa måste återkallas. Enligt Elsäkerhetsverket har lampan brister som gör den livsfarlig.

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.10:00, 27 juni, 2017

Produkt med allvarliga brister återkallas: ”Livsfarlig”

Under tisdagen gick Elsäkerhetsverket ut med information om att en taklampa som sålts av Bergman Lights (Hanging No.5, No.9 med flera) har mycket allvarliga brister.

Elsäkerhetsverket bedömer den som livsfarlig och beslutar att företaget ska återkalla alla sålda exemplar för att undvika skador på personer och egendom.

– Lampan är felkonstruerad och det är lätt komma åt spänningsförande delar vilket kan ge en rejäl elchock, säger Martin Gustafsson vid Elsäkerhetsverket i ett pressmeddelande.

Personer som har köpt taklampan bör lämna tillbaka den på inköpsstället eller förstöra den. Se bilder på modellen här.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Han öppnar ny pizzeria i centrala Emmaboda

Inom kort öppnar Långasjöbon Mohamed Mardini en ny pizzeria i centrala Emmaboda. "Vi tror det finns ett behov här", säger han.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.18:52, 20 juni, 2017

Han öppnar ny pizzeria i centrala Emmaboda
Mohamed Mardini slår inom kort upp portarna till den nya pizzerian i centrala Emmaboda. Foto: Karl-Oska Karlsson

Förberedelserna har pågått under en tid. Inom kort hoppas Mohamed Mardini kunna slå upp portarna till den nya pizzerian i Emmaboda.

– Vi håller på för fullt för att få i ordning allt. Förhoppningsvis kan vi öppna redan den här veckan, säger han.

Tidigare rymde lokalen på Storgatan ett gatukök, men har under en längre tid stått tom.

– Vi tror der finns ett behov av en pizzeria här. Jag hoppas att Emmabodaborna kommer och tittar till oss. Vi vill erbjuda god mat och bra service till befolkningen här.

Mohamed Mardini är bosatt i Långasjö och kommer arbeta på restaurangen tillsammans med en anställd i ett första skede.

– Sedan får vi se hur många vi behöver vara.

Inomhus har pizzerian tolv stycken sittplatser och ett antal ute i anslutning till torget.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Populärt kafé hålls stängt – föreståndaren bröt foten

Precis när säsongen skulle dra i gång på allvar höll sig olyckan framme. "Det är väldigt tråkigt, men inte så mycket man kan göra åt det."

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.07:06, 20 juni, 2017

Populärt kafé hålls stängt – föreståndaren bröt foten
Foto: Privat/Arkiv

Det populära fiket The Tea Room i Ällebäck kommer hålla stängt tills vidare. Orsaken till det är att Maureen Mullen, som driver The Tea Room tillsammans med Åke Johansson, bröt foten förra veckan.

– Vi kommer hålla stängt tills vidare. Jag kan inte baka scones och göra allt helt på egen hand utan Maureen, tyvärr, säger Åke Johansson.

Olyckan kom väldigt oläglig, precis innan säsongen skulle dra i gång på allvar.

– Det är väldigt tråkigt, men inte så mycket man kan göra åt det. Vi garde kunna försöka leta alternativa lösningar, men nu kom vi fram till att det blir bäst så här.

Nu väntar tre veckor i gips och ytterligare ett par veckor i stövel för Maureen.

– Sex veckor väntas det ta minst innan hon kan vara tillbaka någorlunda. Vi får helt enkelt se hur det blir i sommar. Det känns frustrerande, men vi kommer tillbaka med ny kraft. När vi öppnar igen kommer vi meddela det högt och tydligt. Samma sak nu när vi har stängt – vi vill inte att någon ska behöva köra ut hit i onödan och bli besviken för att vi inte har öppet, säger Åke Johansson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Företag expanderar – flyttar in i större lokaler

Gabriella Thörnkvists tatuerarstudio i Vissefjärda har varit för liten under en längre tid. Inom kort utvecklar hon sin verksamhet – och flyttar ut till garaget. "Det kommer bli ett lyft", säger hon.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.18:29, 19 juni, 2017

Företag expanderar – flyttar in i större lokaler
Foto: Privat/Arkiv

Hon är en extremt populär och uppvaktad tatuerare i regionen. Tidigare har 24Emmaboda.se skrivit om hennes verksamhet som höll på att växa sig för stor för den lilla boden på tomten.

Nu har hon börjat med en utbyggnad av sin studio.

– Vi inreder garaget för fullt. Det är mycket som ska göras, vi har isolerat fönster och varit på det mesta. Det är lite vatten och avlopp som ska dras, så det tar lite tid, säger Gabriella Thörnkvist.

2tjejertattoo startade hon tillsammans med en kompis – som sedan några år tillbaka drivit en egen studio i Blekinge. Nu är tanken att de båda ska verka i Vissefjärda.

– Vi kommer driva egna företag, men samarbeta. Det kommer bli ett lyft för oss båda med den nya lokalen. Det blir inte mindre att göra precis, säger Gabriella Thörnkvist, som dessutom har sagt upp sig från hemtjänsten, och fokuserar enbart på tatuerarstudion på heltid.

– Det går väldigt bra – och jag hoppas att vi kan fortsätta växa lite med den nya lokalen.

Något exakt datum för inflyttning är inte fastställt.

– Vi tar det som det kommer. Vi sitter inte i sjön.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hon har öppnat butik utanför Emmaboda: ”Har alltid varit målet”

Diana Rydell har i flera år drivit en klädbutik för längre kvinnor. Nu testar hon vingarna och expanderar företaget, genom att öppna en fysisk butik i Emmaboda.

victorgrusell

victorgrusell

Kl.07:06, 19 juni, 2017

Hon har öppnat butik utanför Emmaboda: ”Har alltid varit målet”
Diana Rydell. Foto: Victor Grusell

Diana Rydell har sedan 2010 drivit webbutiken Tall Vibes, en butik med kläder och skor för längre kvinnor. Diana Rydell var först i Sverige med en nischad klädbutik för kvinnor som är längre än genomsnittet och även längre än klädutbudet i andra butiker.

– Tanken med butiken är hjälpa mina medsystrar. Målet har alltid varit att starta en butik, säger Diana Rydell.

I början designade och skapade Rydell kläderna helt själv, men har sedan några år tillbaka utökat utbudet till flera olika märken och även börjat sälja skor i större storlekar. I mitten av juni öppnades dörrarna till den nyöppnade fysiska butiken, som ligger i Emmabodas industriområde. Detta gör hon parallellt med en heltidsanställning inom golvindustrin.

– Målet är att bygga upp butiken så bra att jag bara ska kunna ha butiken, men konkurrensen är stenhård i branschen, säger Rydell.

Företaget tog fart på riktigt under 2014 och Rydell samarbetar med flera andra butiker och aktörer på den nischade klädmarknaden runt om i Europa. Genom samarbete med bland annat en liknande klädbutik i Hamburg och i Zürich hoppas hon kunna nå ut till den längre publiken. Trots att marknadsföringen är svår för Rydell, har butiken gjort sig ett namn och etablerat sig på marknaden.

– Det är svårt att marknadsföra sig, det kanske bara finns en lång kvinna i varje by. Det är heller inte så uppskattat att göra reklam direkt till dem, genom att skriva privat till de som är längre. Där har sociala medier hjälpt mig väldigt mycket, utan sociala medier hade inte butiken levt idag, säger Rydell.

Rydell har tidigare arbetat på en liknande butik i London och även utbildat sig inom entreprenörskap innan arbetet med Tall Vibes. Trots att företaget gick trögt i början, har trenden vänt. Idén har alltid varit att underlätta för längre kvinnor i alla åldrar att kunna hitta kläder och skor som passar till en rimlig peng, någonting som inte alltid är så enkelt.

– Man blir ofta lurad när man beställer kläder från kataloger och nätet, även när man beställer kläder som ska vara ”long”. De är oftast anpassade till kvinnor som är 170 centimeter långa. Allting är även alltid så dyrt för oss längre också.

Butikens premiär är tänkt i slutet av juni, men har redan smygöppnat för allmänheten. Butiken är tänkt att vara öppen under hela sommaren till en början.

– Jag vill testa marknaden först och se om det finns något intresse, säger Rydell.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng