EXTRA

Brottsmisstänkt polis nekar till anklagelser

I slutet av april uppstod oroligheter vid Hotell Amigo i Emmaboda. Nu har en polisman delgivits misstanke om olaga hot, förolämpning och misshandel.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.08:41, 24 november, 2016

Brottsmisstänkt polis nekar till anklagelser
En polisman riskerar att få sparken efter en incident som inträffade i våras utanför Hotell Amigo. Foto: Arkiv

Polismannen ska bland annat ha skrikit arabjävel till en man som blev omhändertagen i samband med oroligheterna på Hotell Amigo i våras. Enligt mannens egen ljudupptagning från polisbilen när han blev skjutsad ut i skogen och sedan avsläppt, kan man höra hur någon säger: ”Gå för i helvete, ska du gå eller? Din jävla dåre, åk hem din jävla arabjävel, åk hem till ditt jävla land”.

Enligt mannen ska en av poliserna även ha misshandlat honom så pass allvarligt att han fick uppsöka läkarvård.

Den utpekade polismannen togs omedelbart ur yttre tjänst och har varit omplacerad sedan incidenten. Dessutom har både mannen som blev kallad för ”arabjävel” och den misstänkte polisen förhörts.

– Han är medveten om vad som sägs på ljudfilen och har lämnat en förklaring till det. Och med den förklaringen menar han att han inte gjort sig skyldig till något brott. Utredningen pågår fortfarande, säger kommisarie Kjell-Åke Wendt till Kvällsposten.

Omplaceringen av mannen från yttre till inre tjänst gäller fortfarande. Om han blir dömd för händelsen riskerar han även att bli av med jobbet.

– Man riskerar sin anställning om man gör sig skyldig till misshandel av normalgraden, säger Lotta Gustavson, vice ordförande i polisens personalansvarsnämnd till Kvällsposten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Åtta nya lagar som kan påverka ditt liv

Från och med den första juli i år börjar flera nya lagar att gälla i Sverige. Vi listar de viktigaste.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.08:00, 27 juni, 2017

LISTA: Åtta nya lagar som kan påverka ditt liv
Foto: Pixabay

Från och med den första juli i år kommer nya lagar att träda i kraft. Bland annat kommer det att bli lättare att byta namn och att klaga på sin arbetsplats, skriver SVT Nyheter.

Lättare att byta namn
En ny namnlag gör det tillåtet för personer att ha dubbla efternamn och att byta efternamn fler gånger än tidigare. Det blir även lättare att byta både för- och efternamn samt att byta till efternamn som man inte har någon anknytning till, så länge fler än 2 000 personer bär namnet. Det kommer även gå att döpa sina barn till efternamn baserade på föräldrarnas förnamn, till exempel Klarasdotter om mamman heter Klara.

Åldersgräns för e-cigaretter
Cigaretterna måste ha en hälsovarning, informationsblad och innehållsförteckning. Och man måste vara 18 år för att få köpa dem.

Allmänna värnplikten återinförs
Mönstringsplikten införs 1 juli och i höst kommer cirka 13 000 personer födda 1999 kallas till mönstring.

Varningsmeddelanden i telefonen
Vid olyckor eller hot kommer personer som har använt sin telefon i ett drabbat område få varningsmeddelanden, till exempel om en gasläcka. Det innebär att mobiloperatörerna, som blir skyldiga att skicka meddelandena, får rätt att hantera uppgifter om mobiltelefoners position.

Bestäm din egna gode man
I dag får den som inte kan ta hand om sig själv och sin ekonomi, på grund av till exempel sjukdom, en god man tillsedd sig. Efter att den nya lagen träder i kraft den 1 juli kommer den personen dock kunna bestämma själv vem som ska ta beslut om sin ekonomi, tack vare en framtidsfullmakt. Personen måste vara frisk och anses vara vid sina sinnens fulla bruk när fullmakten tecknas.

Lättare att visselblåsa
För den som arbetar i ett privat bolag inom vård, skola och omsorg blir det lättare att berätta om dåliga förhållanden på jobbet. De får nämligen samma rättigheter som offentliganställda och inkluderas av meddelarskyddet.

Tvångsvård blir mer delaktig
De som vårdas inom den öppna tvångsvården, alltså de som får behandling från psykiatrin utan att vara inlagda, ska från och med den första juli vara med och lägga upp sin vårdplan så mycket som det är möjligt.

Billigare att kolla elförbrukning
Stämmer du av din elförbrukning timme för timme? Då ska du få förbrukningen redovisad utan extra kostnad från första juli.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Eventföretag storsatsar i Emmaboda

Thomas Hebertsson och Evelina Hjalmarsson driver Ängalunds aktivitetsgård och Nöjeshuset tillsammans. Nu gör de en storsatsning på sommarevent. "Alla måste få leka."

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.07:35, 27 juni, 2017

2 bilder
  • Evelina Hjalmarsson och Thomas Herbertsson. Foto: Karl-Oskar Karlsson
    Evelina Hjalmarsson och Thomas Herbertsson. Foto: Karl-Oskar Karlsson
  • Foto: Karl-Oskar Karlsson
    Foto: Karl-Oskar Karlsson

Fotbollsdart, pilbågsskytte, water balls och bubble balls. Där är några av nyheterna hos event-specialisterna Thomas Herbertsson och Evelina Hjalmarsson utanför Emmaboda.

– Man måste hela tiden förnya sig och hitta på nya grejer när man sysslar med detta. Vi tycker det är jättekul och våra nya leksaker har gett oss ett enormt lyft på våra sommarevent, säger Thomas.

Fotbollsdart är som vanlig dartkastning, fast med fotboll på en gigantisk piltavla. Bågskyttet fungerar likadant, medan bubble balls går ut på att varje individ tar på sig en stor bubbel-liknande dräkt.

– Sedan ska man spela fotboll med den på. Det är väldigt jobbigt, men extremt kul.

Man har även köpt in så kallade water balls, där man kryper in i en boll som flyter på vattnet.

Företagets femkamp är ett populärt och flitigt bokat evenemang.

– Men vi skräddarsyr efter plånböcker och kundernas behov. Det ska finnas något för alla, och alla måste få leka, så enkelt är det, säger Evelina.

Företaget satsar hårt på eventdelen, som är en av två delar. Nöjeshuset och gokarthallen är den andra.

– Vi hyr även ut vårt material till föreningar, företag eller privatpersoner.

Hemma på gården i Ängalund har man till den här säsongen invigt den 30 meter långa vattenrutschkanan som leder rakt ner i dammen.

– Vi har mycket svensexor, möhippor, föreningar och företag som kunder. Men även en hel del privatpersoner. Tanken är att alla ska gå härifrån med ett leende på läpparna, säger Thomas Herbertsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De tjänar mest i Emmaboda kommun

Expressen har tagit fram en lista över de som tjänar mest i de svenska kommunerna - så här ser det ut i Emmaboda kommun.

victorgrusell

victorgrusell

Kl.19:23, 26 juni, 2017

De tjänar mest i Emmaboda kommun
De tjänade bäst under året 2016 Foto: Arkiv

Expressen har tillsammans med statliga Medlingsinstitutet tagit fram en lista med de som tjänar mest i de svenska kommunerna. John Ekberg, statistik ansvarig vid Medlingsinstitutet, uppger även att lönelistan visar på att löneklyftorna mellan män och kvinnor fortsätter att minska, för elfte året i rad.

Följande personer hade högst förvärvsinkomst under taxeringsåret 2017:

 

Bill Arne Gunnar Petersson (71 år) – 2 012 100 kronor.

Kjell Engström (78 år) – 1 385 800 kronor.

Bertil Eriksson (66 år) – 1 308 800 kronor.

Mihail Matentzidis (49 år) – 1 179 500 kronor.

Eva Karlsson (64 år) – 1 113 300 kronor.

Christian Ljung (49 år) – 1 062 900 kronor.

Cecilia Björklund (46 år) – 1 023 300 kronor.

Svetlana Nezgovorova (49 år) – 911 800 kronor.

Staffan Lindström (66 år) – 864 100 kronor.

Robert Stenberg (57 år) – 851 200 kronor.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ung man dömd för rattfylleri och olovlig körning

En ung man döms till ungdomsvård efter rattfylleri och olovlig körning på Södra Lindåsgatan.

victorgrusell

victorgrusell

Kl.16:00, 26 juni, 2017

Det var i februari, tidigare i år, som den unga mannen körde bil rattfull och olovligt på Södra Lindåsgatan. Den unga mannen hade 0.70 promille i blodet under färden och döms nu till ungdomsvård i Kalmar tingsrätt.

Den unga mannen har erkänt till brott och redogjort för händelsen. Han ska tillsammans med sina vänner druckit alkohol och sedan skjutsat hem vännerna i föräldrarnas bil. Socialnämnden har bedömt att mannen har ett särskilt behov av vård och stödjande åtgärder, någonting som tingsrätten instämmer i.

Den unga mannen döms för både rattfylleri och olovlig körning.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Funktionshindrad får rätt mot Emmaboda Kommun

En funktionshindrad kvinna får rätt mot Emmaboda Kommun i ett mål om kortidsvistelse.

victorgrusell

victorgrusell

Kl.12:04, 26 juni, 2017

Funktionshindrad får rätt mot Emmaboda Kommun

En funktionshindrad kvinna i Emmaboda har fått rätt mot kommunen i en fråga om hennes rätt till korttidsvistelse, uppger nyhetsbyrån Siren.

Kvinnan ansökte om att bli berättigad korttidsvitelse utanför det egna hemmet, en ansökan som först avslogs. Detta eftersom att förvaltningsrätten i Växjö ansåg att kvinnans behov av miljöombyte, sociala kontakter och fritidsaktiviteter redan var tillgodosedda.

Nu har kvinnan överklagat domen och fått rätt mot Emmaboda kommun. I och med den nya domen kommer kvinnan bland annat att kunna sommarjobba.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.