EMMABODA VISFESTIVAL

Klart: Då gör Emmaboda VIsfestival comeback

Datumen är spikade för nästa års Emmaboda VIsfestival. "Nu börjar ett stort budgetarbete", säger arrangören Peter Olsson.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.17:40, 23 november, 2016

Klart: Då gör Emmaboda VIsfestival comeback
Peter Olsson, arrangör, har gjort klart med det lokala stjärnskottet Maja Hobring till nästa års VIsfestival i Emmaboda. Foto: Arkiv

Emmaboda VIsförening har väntat på att datumen för Kalmars stadsfest skulle spikas. Nu är det klart och Emmaboda VIsefestival kommer att gå av stapeln helgen efter det stora evenemanget i Kalmar.

– Vi har väntat tålmodigt på att de skulle sätta sina datum. Nu har vi fått beskedet och VIsfestivalen kommer pågå under tre dagar. Mellan den 17-19 augusti, säger Peter Olsson, ordförande i Emmaboda VIsförening.

Därmed krockar festivalen med den stora Ironman-tävlingen i Kalmar.

– Det är klart att det kanske gör att några försvinner, men vi kunde inte hålla på det längre och rodda efter andra.

Nu börjar det stora arbetet för Olsson och VIsföreningen. Artister ska bokas och sponsorer ska jagas.

– Det stora budgetarbetet börjar nu efter jul.

Tidigare har Olsson nämnt att man kommer satsa på unga, lokala förmågor. Hittills har man gjort klart med de lokala stjärnskotten Maja Hobring och Samuel Nordström. Fler lär tillkomma.

– Nu blir det att sålla i alla förfrågningar. Vi har även som mål att ha minst en stor artist varje kväll, säger Peter Olsson

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Rockband från Emmaboda gästar grannkommunen

Emmabodabaserade bandet John Bull Gang blir huvudakt på Tryckerietfestivalen som går av stapeln i Torsås på lördag. "Det är kul att spela i trakterna kring Emmaboda", säger Calle Sjöqvist.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.19:27, 19 maj, 2017

Rockband från Emmaboda gästar grannkommunen
Anton Karlsson, Calle Sjöqvist, Bille Rudenborg och Rickard Sjöqvist utgör bandet John Bull Gang från Emmaboda. Foto: Pressbild

Rockbandet som består av Bille Rudenborg, Rickard Sjöqvist, Calle Sjöqvist och Anton Karlsson, har sitt ursprung från Emmaboda, och har gjort över 100 spelningar runt om i Sverige och i länder som Slovakien, Tjeckien, Slovenien, Kroatien och Polen.

På fredagskvällen väntar spelning i Varberg innan man styr färden mot hemtrakterna, och Tryckerietfestivalen i grannkommunen Torsås.

– Det ska bli jätteroligt. Det är kul att spela på lite mindre och intima festivaler. Sedan är det drivet av en brinnande arrangör och det känns bra att kunna vara med och stödja lite där, säger sångaren Calle Sjöqvist.

I sommar väntar turnerande i bland annat Finland och Norge. Men först väntar alltså den lilla festivalen i Torsås.

– Det är kul att spela i trakterna kring Emmaboda. Det är inte så ofta man får chansen att göra det.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ung kultur ska utmana normen

Föreningen Unga på landsbygden anordnar en turné med vernissage för ung kultur. Tanken är att projektet "Mitt i bland" ska utmana den urbana normen.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.14:26, 17 maj, 2017

Ung kultur ska utmana normen
Foto: Arkiv

Den 2-3 juni anordnar föreningen Unga på landsbygden en turné med vernissage. Det är utställningen ”MITT I BLAND – Ung kultur utmanar den urbana normen” som kommer till Emmaboda.

– Under våren 2017 skapas en gemensam utställning som tas på sommarturné för att utmana den urbana normen. Syftet är att väcka tankar och samtal kring frågan på de platser som utställningen besöker, skriver föreningen på sin hemsida.

Med olika konstnärliga uttryck kommer projektet att utmana och belysa den urbana normen och vidga bilden av vad landsbygd är och kan vara. 

– Utställningen är en del i projektet Ung kultur utmanar den urbana normen som finansieras av Postkodlotteriets Kulturstiftelse och drivs av Föreningen Ung på landsbygden, Hela Sverige ska leva, Riksteatern och Förbundet Vi Unga, skriver föreningen på sin hemsida.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EMMABODAFESTIVALEN

Festivalgeneralen: ”Man ska sluta när man är på topp”

På måndagen slog beskedet ner som en bomb över festival-Sverige – och framför allt i lilla Emmaboda. "Det ska vara roligt att göra en sådan här grej, därför väljer vi att lägga ner nu", säger Håkan Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.06:58, 16 maj, 2017

Festivalgeneralen: ”Man ska sluta när man är på topp”
Foto: Emmabodafestivalen

För 30:e gången i ordningen hålls Emmabodafestivalen i sommar. Det blir också den sista, vilket 24Emmaboda.se rapporterade om i måndags.

LÄS MER: Klassisk festival läggs ner: ”En evighet i den här branschen”

– Någon gång ska man sluta. Vi har gjort det här i 30 år nu, räcker inte det?, frågar sig festivalgeneralen och grundaren till Emmabodafestivalen, Håkan Karlsson, som arrangerat den tillsammans med sin bror Magnus i alla år.

Varför just nu när festivalen går bättre än någonsin?
– Det måste vara roligt att göra en sådan här grej. Det är så mycket kringjobb nu för tiden med tillstånd. Förut bokade man artister och festade med dem. Nu gör man det med vänsterhanden och och söker tillstånd till höger och vänster. Sedan ska man sluta när man är på topp.

– Myndigheterna har en förmåga att lägga saker på någon annan och kommer med nya saker man ska förhålla sig till in i det sista och tror att man ska hinna lösa det. De har ingen framförhållning.

För tio år sedan gick arrangörerna ut med att man skulle lägga ner festivalen. Istället gjorde man om den – och kallade den för Emmabodafestivalen 2.0.

Det blir ingen Emmabodafestival 3.0 nästa år då?
– Nej, inte med mig som arrangör i alla fall.

Vad ska du hitta på istället?
– Det vet jag inte, men det kommer finnas mycket tid att hitta på nya saker. Jag ser det som något positivt att man kan göra annat.

Bland artisterna som kommer till avskedsföreställningen hittar vi Vigiland, Hov1, Little Jinder, Basshunter, Markoolio, Alan Walker och Avantgardet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA

Klassisk festival läggs ner: ”En evighet i den här branschen”

Emmabodafestivalen läggs ner. Efter 30 år har arrangörerna bestämt att i år blir det den sista festivalen.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.07:33, 15 maj, 2017

Klassisk festival läggs ner: ”En evighet i den här branschen”
Foto: Arkiv

Det är den svenska musik- och festivalportalen festivalrykten.se som går ut med att årets Emmabodafestival blir den sista någonsin. Efter trettio år av DIY-tillställningar läggs nu festivalen ner.

– It’s better to burn out than fade away, säger Håkan Karlsson från Emmabodafestivalen till sajten festivalrykten.se.

Emmabodafestivalen har under de senaste åren gått emot strömmen jämfört med andra festivaler. Nu vill festivalarrangörerna sluta med flaggan i topp. 

– Vi har inget bokningsbolag eller några kommunala pengar i ryggen, men har trots detta lockat omkring 12 000 besökare årligen under de senaste upplagorna. Nu efter trettio år har vi beslutat att lägga ner. Det är en evighet i den här branschen, säger Håkan Karlsson till sajten festivalrykten.se. 

Årets Emmabodafestival kommer bjuda på otroligt tunga och klassiska namn. Den 24 till 29 juli blir alltså sista gången som Emmabodafestivalen kommer hållas.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Eurovision Song Contest 2017

Så gick det för Robin Bengtsson

Det blev Portugal som tog hem segern i Eurovision Song Contest som bjöd på flera skrällar. Så här gick det för Sverige och Robin Bengtsson länge var med och slogs om slutsegern. ”En seger för folk som gör musik”, säger vinnaren Salvador Sobrals.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.00:51, 14 maj, 2017

Så gick det för Robin Bengtsson
Portugals Salvador Sobrals vann Eurovision Song Contest. Foto: Thomas Hanses.

Portugal och Salvador Sobrals, 27, fick jubla högst när Eurovision Song Contest avgjordes efter stor dramatik i Ukrainska Kiev.

– Det här kan vara en seger för folk som gör musik som faktiskt betyder något. Låt oss ta tillbaka musiken för det är det som verkligen räknas, säger Salvador Sobrals som vann knappt före Bulgarien.

Robin Bengtsson, som startade som 24:e av totalt 26 bidrag, stod för ett närmast perfekt nummer och rev ned stora applåder av publiken på plats i International Exhibition Centre.

Det verkade dock inte imponerat helt på jury-grupperna runt om i Europa som placerade Sverige och Robin Bengtsson på en tredje plats med total 218 poäng efter bland annat tre tolvpoängare. Långt efter Portugal som toppade på överlägsna 382 poäng och tvåan Bulgarien som fick 278 poäng.

Läs också: Bra startnummer för Robin Bengtsson

När det kom till telefonrösterna så fick Robin Bengtsson de åttonde högsta poängen och slutade på totalt 344 poäng, vilket var tio poäng före jättefavoriten Italien. Men det räckte alltså inte mot segrande Portugal som vann före Bulgarien och superskrällen Moldavien.

En stor snackis under SVT:s sändning från Eurovision Song Contest var programledaren Edward af Silléns kommentar i samband med att Dihaj från Azerbadjan skulle framföra sitt bidrag.

Läs också: Nu gäller det, Robin Bengtsson

”Låten framförs av Diana Hajiyeva. Hon kallas för Dihaj. Om ni känner igen henne som en av körtjejerna från förra årets azerbadjnska artsist, ja, då är ni gravt homosexuella” utropade Edward af Sillén i SVT, ett uttalande som väckte stora reaktioner och ilska på sociala medier.

Måns Zelmerlöw, som kommenterade sändningen tillsammans med just Edward af Sillén, fick dock beröm och var också en del i Ukrainas arrangemang på plats i Kiev där Måns Zelmerlöw höll ett ”träningsläger” för programledartrion Timur Miroshnychenko, Oleksandr Skichko och Volodymyr Ostapchuk. En trio som för övrigt sågades redan tidigt under sändningen.

FaktaTopp fem:
1. Portugal
2. Bulgarien
3. Moldavien
4. Belgien
5. Sverige

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel