EMMABODA VISFESTIVAL

Klart: Då gör Emmaboda VIsfestival comeback

Datumen är spikade för nästa års Emmaboda VIsfestival. "Nu börjar ett stort budgetarbete", säger arrangören Peter Olsson.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.17:40, 23 november, 2016

Klart: Då gör Emmaboda VIsfestival comeback
Peter Olsson, arrangör, har gjort klart med det lokala stjärnskottet Maja Hobring till nästa års VIsfestival i Emmaboda. Foto: Arkiv

Emmaboda VIsförening har väntat på att datumen för Kalmars stadsfest skulle spikas. Nu är det klart och Emmaboda VIsefestival kommer att gå av stapeln helgen efter det stora evenemanget i Kalmar.

– Vi har väntat tålmodigt på att de skulle sätta sina datum. Nu har vi fått beskedet och VIsfestivalen kommer pågå under tre dagar. Mellan den 17-19 augusti, säger Peter Olsson, ordförande i Emmaboda VIsförening.

Därmed krockar festivalen med den stora Ironman-tävlingen i Kalmar.

– Det är klart att det kanske gör att några försvinner, men vi kunde inte hålla på det längre och rodda efter andra.

Nu börjar det stora arbetet för Olsson och VIsföreningen. Artister ska bokas och sponsorer ska jagas.

– Det stora budgetarbetet börjar nu efter jul.

Tidigare har Olsson nämnt att man kommer satsa på unga, lokala förmågor. Hittills har man gjort klart med de lokala stjärnskotten Maja Hobring och Samuel Nordström. Fler lär tillkomma.

– Nu blir det att sålla i alla förfrågningar. Vi har även som mål att ha minst en stor artist varje kväll, säger Peter Olsson

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SVT-profil och legendarisk musiker till Emmaboda

Hyllad föreställning till Folkets hus i Emmaboda.

Axel Brantemo

Axel Brantemo

Kl.15:59, 19 oktober, 2017

SVT-profil och legendarisk musiker till Emmaboda
Foto: Märta Thisner.

Det är naturskildraren Martin Emtenäs, känd som bland annat programledare för SVT:s Mitt i Naturen och den hyllade musikern Stefan Sundström som den 24 oktober kommer till Folkets hus i Emmaboda med sin föreställning ”Vi som bor här”. En föreställning som innehåller både nyskriven musik och lokala naturupplevelser.

– Martin och jag har mötts i olika sammanhang, vi har båda ett naturintresse och kemi har uppstått. Sen kom Riksteatern med idén om att vi skulle försöka dra ner hela universum rakt ner i Storuman liksom. Bra, sa vi. Nu hoppas vi på att ge publiken en tändande gnista till klimataktion. En gnista som kan handla om att odla i sin trädgård, i rabatten utanför hyreshuset eller att sätta upp solceller. Turnén blir helt enkelt ett sista försök att rädda världen, säger Stefan Sundström, musiker och kapellmästare i ett pressmeddelande.

Föreställningen handlar om biologisk mångfald och människans relation till klimatfrågan.

– Det känns fantastiskt att få åka ut och prata om något som ligger mig så varmt om hjärtat. Och att dessutom få göra det tillsammans med Stefan Sundström, han är ju både sympatisk och genial! Det känns också kul med en turné som verkligen rör sig över hela landet. Vi ska ju sätta oss in i den lokala naturen på varje ort, så jag kommer lära mig massor, säger Martin Emtenäs, programledare och musiker i ett pressmeddelande.

Med på turnén är även musikern Birgitta Henriksson och evenemanget arrangeras av Emmabodabygdens riksteaterförening.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Populär fest med oktobertema i Broakulla

Populär fest i Broakulla.

Axel Brantemo

Axel Brantemo

Kl.16:03, 18 oktober, 2017

Populär fest med oktobertema i Broakulla
Foto: Faton Pasho/Flickr.

Det är under fredagskvällen som Broakulla samhällsförening och Johansfors musikkår dukar upp till ärtsoppefest.

– Det kommer att vara väldigt trevligt. Det är en populär fest, säger Barbro Sjöndin.

Nytt för i år är att ärtsoppefesten kommer att ha oktoberfest-tema, något som även kommer återspeglas i musiken.

– Musiken kommer vara lite oktoberfes- influerad och sedan kommer Emmaboda bryggeri hit också för att informera om sin verksamhet, säger Barbro Sjöndin.

Efter ärtsoppan är det dags för tårtkalas.

– Alla har med sig tårtor som vi sedan delar på. Det brukar bli mycket tårtor. Förra året var det nästan 160-170 personer som besökte festen. Vi räknar med något liknande i år, säger Barbro Sjöndin.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Deckardrottning gästar Emmaboda

Återvänder med ny bok – besöker biblioteket.

Axel Brantemo

Axel Brantemo

Kl.12:02, 18 oktober, 2017

Deckardrottning gästar Emmaboda
Foto: arkiv /press: Mia Carlsson

Under onsdagskvällen arrangeras ett författarbesök på Emmaboda bibliotek.Det är Marianne Cedervall, som skrivit böcker som Svinhugg och Svartvintern, som kommer på besök.

Hon är uppvuxen på Gotland där även debuten och spänningsromanen Svinhugg utspelar sig. Marianne Cedervall har tidigare arbetat som arbetsgivarkonsult på Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, en är nu pensionerad. Hon delar idag sitt boende mellan Västerås och Gotland.

Nu är hon aktuell med en ny bok som heter ”Dit solen aldrig når” och det är i samband med den som hon besöker Emmaboda bibliotek.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Återvunna kläder tar plats på utställning

På tisdag har Annika Persson Åbergs utställning premiär på Nybro bibliotek.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.15:59, 15 oktober, 2017

Återvunna kläder tar plats på utställning
Foto: Flickr

Tisdagen den 17 oktober har den nya utställningen, gjord av Annika Persson Åberg, som är energi-, klimat, och transportrådgivare i Nybro, Emmaboda och Torsås kommun premiär på Nybro bibliotek. 

Utställningen är en del av den cirkulära garderoben och handlar om en hållbarare modekonsumtion. Den innehåller bland annat väskor av återvunna jeans.

– Under utställningens tid kommer det även finnas möjlighet att sy sin egen tygkasse, skriver biblioteket i ett pressmeddelande.

Utställningen visas från den 17 oktober till den 8 november.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Biorecension: Snömannen – stjärnspäckat och grandiost eller plattfall?

Den svenska regissören Tomas Alfredson är i dag tillbaka på vita duken med en ny rulle. Så lyder domen av vår recensent.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.12:00, 13 oktober, 2017

Biorecension: Snömannen – stjärnspäckat och grandiost eller plattfall?
Foto: Pressbild

Vår svenska stjärnregissör Tomas Alfredson (Låt den rätte komma in, Tinker Tailor Soldier Spy) är tillbaka och har filmatiserat den norska stjärnförfattaren Jo Nesbøs Snömannen, med bland annat den amerikanska stjärnskådespelaren Michael Fassbender (Inglorious Basterds, vPrometheus) som spelar stjärnpolisen Harry Hole. Det är väldigt skandinaviskt – men som ni märker också ganska stjärnspäckat och grandiost.

Mycket känns igen när de första vidsträckta bilderna av snöiga landskap presenteras och så fortsätter det. Du som är bekant med Alfredsons lite murriga, rökiga och långsamma stil, eller suputar till poliser signerat de deckare vi blivit kanske alldeles för försedda med kommer att känna sig hemma.

Harry Hole, alltså Fassbender, vaknar upp på en bänk med en vodkaflaska i näven som sig bör och snart nog påbörjas en riktigt knepig mordgåta när kvinnor plötsligt börjar försvinna här och var i Norge – alltid med smältande snögubbar bredvid brottsplatserna.

Vi får bekanta oss med norska Bergen, en kedjerökande huvudperson, slemmiga läkare, elaka män och högt uppsatta skummisar. Rollistan imponerar. Svenska skådespelare som Peter Dalle (Yrrol) och Sofia Helin (Bron) får spela med stora namn som Val Kilmer(Heat), J.K. Simmons (Whiplash) och Charlotte Gainsbourg (Melancholia).

Det är en historia som tuggar på i sin egen, lite långsamma takt under två timmar men då och då bränner det till och blir rejält spännande.

“En fröjd för ögat”

Alfredson lyckas också fånga de norska landskapen på ett sätt som ibland blir bländande vackert, den pyrande snön och de smugorna, dränkta i vitt är ofta en fröjd för ögat. Det är också kul att se ett så pass hett namn som Michael Fassbender i den här potpurrin av skandinavisk melankoli.

Men det finns en hel del som gör att filmen aldrig blir något annat än en fungerande thriller att slänga igång en fredagskväll för mig. Även om den verkligen duger gott så. Jag tycker att Harry Hole är en ganska opersonlig och ointressant huvudkaraktär och kunde inte sluta jämföra honom med den mycket mer färgstarka Lisbeth Salander från Milleniumtrilogin – Snömannen blir någon slags korsning mellan David FincherThe Girl With the Dragon Tattoo (2011) och, typ, Wallander.

Många skådespelarinsatser är nämligen alldeles för träiga för att bli något annat än så och de knepiga, lite överdramatiska motiven och teman samt några knasiga sidospår i berättelsen är även de lite billiga.

Jag drar aldrig riktigt på smilbanden, utom när snögubbarna dyker upp till dramatisk musik, men då av helt fel anledning. Fingertoppskänslan som Alfredson visat sig ha innan dyker upp då och då men det blir snarare jag som får leta efter den än att den är alldeles uppenbar.

Recensionen är skriven av våra bloggare på Filmtopp.se.

Betyg: 

betyg filmtopp

FaktaTitel: The Snowman

Regi: Thomas Aflredsson

Manus: Peter Straughan, Hossein Amini

Med: Michael Fassbender, Rebecca Ferguson, J.K. Simmons, Peter Dalle, m.fl.

Genre: Thriller, Drama

Speltid: 1 tim 59 min

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng