De vill etablera sin verksamhet i Emmaboda: ”Finns ett behov”

Concept Delectus finns redan i Kalmar. Nu vill de utveckla en verksamhet i Emmaboda. "Jag tror att det finns ett behov av att ha oss i Emmaboda", säger Niclas Kronqvist.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.07:20, 21 november, 2016

2 bilder
  • Johanna Lönnquist, Tommy Edlund, Niclas Kronqvist och Dan Brodin vill starta upp en Emmabodasektion i Concept Delectus och jobba brottsförebyggande. Foto: Karl-Oskar Karlsson
    Johanna Lönnquist, Tommy Edlund, Niclas Kronqvist och Dan Brodin vill starta upp en Emmabodasektion i Concept Delectus och jobba brottsförebyggande. Foto: Karl-Oskar Karlsson
  • Niclas Kronqvist visar upp priset för
    Niclas Kronqvist visar upp priset för "Årets brottsförebyggare" som man erhöll i fjol. Foto: Karl-Oskar Karlsson

Concept Delectus är en utbrytning från gamla KRIS. Verksamheten har funnits i Kalmar i 19 år och har hjälpt enormt många människor att komma tillbaka till ett ”vanligt” liv efter långa missbruk eller kriminalitet.

– För mig var den här föreningen och Niclas min absoluta räddning. Jag var fast i ett beroende och var kriminell. När jag var som längst ned i källaren gick jag med i föreningen och på bara åtta månader känner jag mig som en ny människa, säger Tommy Edlund.

Concept Delectus bedriver liknande verksamhet som KRIS gjorde innan – fast med lite annorlunda stadgar och inte lika ”stelt” som Tommy uttrycker det.

– Vi har fullt upp och har praktikplatser, lagar mat, fixar jobb och en himla massa andra aktiviteter. Bland annat kommer Ken Ring till Kalmar i slutet av november. Det har vi sett till, säger Tommy.

Niclas Kronqvist har jobbat i föreningen i snart tio år. Han berättar att de arbetar förebyggande och får mycket hjälp av näringslivet. Bland annat fick föreningen Brottsförebyggande rådets pris 2015 som ”årets brottsförebyggare”.

– Vi vill vara med och hjälpa folk ur sina missbruk. Att det finns ett liv som drogfri, att man ska kunna gå till jobbet och ha ett normalt liv.

För tillfället tittar man på en lokal i Emmaboda för att kunna starta en sektion där.

– Vi har stora planer med vad man kan göra i Emmaboda. Hoppas att kommunen vill vara med på tåget. Vi har arbetat förebyggande mot kriminalitet och droger i 19 år. Hoppas att de kan se ett värde i det, och jag vet att det förekommer en hel del kriminalitet i kommunen.

Niclas talar om visioner där man kan arbeta brottsförebyggande och med integration i Emmaboda.

– Som vi har gjort här i Kalmar till exempel, så kan man hålla i matlagningskvällar, där människor från andra kulturer får laga mat från deras hemländer, och människor från Sverige fixar med vanlig svensk mat. Det finns oändligt mycket man kan göra. Det vill vi ta med till Emmaboda.

Johanna Lundqvist har varit medlem i föreningen i två år. Inom kort ska hon och hennes son flytta till Emmaboda. Hon och tre andra från orten är redan med i föreningen i Kalmar.

– Det finns redan folk därifrån som är med hos oss i Kalmar. Jag tycker det är viktigt att vi gör föreningen mer tillgänglig för de som behöver vår hjälp, säger Kronqvist.

I januari kommer föreningen hålla i två föreläsningar i Emmaboda där de kommer presentera sin verksamhet.

– Vi har ett väl beprövat koncept redan. Vi vill jobba likadant i Emmaboda. Jag tror att det finns ett behov av att ha oss där.

Föreningen har redan i dag ett samarbete med Thomas HerbertssonNöjeshuset och har även planerat lägga ett anbud i upphandlingen av bowling- och restaurangdelen i Nöjesindustrin.

– Vi har stora planer på gång, säger Niclas Kronqvist.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är Emmabodaföretags känga mot Trump

Emmabodaföretaget Xylem går emot världslandet USA när det kommer till Parisavtalet: "Vi står fast vid vårt åtagande om att göra vår del i ett globalt samarbete".

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.14:12, 29 juni, 2017

Här är Emmabodaföretags känga mot Trump
Foto: Arkiv/Flickr

Flera länder vädjade till USA:s president Donald Trump om att inte hoppa ur Parisavtalet – något som han inte valde att följa. USA beslutade under början av juni att hoppa av avtalet som ska begränsa klimatförändringarna.

Med anledning av Donald Trumps tillkännagivande gick Emmabodaföretaget Xylem ut med ett pressmeddelande.

– Att se och erkänna realiteterna i klimatförändringen är en möjlighet att skapa gemensamma värden bland alla intressenter, och Xylem står även fortsättningsvis fast vid sitt åtagande att göra sin del som en medborgare i ett globalt samhälle för att driva detta livsviktiga arbete framåt, säger Patrick Decker, koncernchef och VD för Xylem i ett pressmeddelande.

Parisavtalet skrevs under av världens länder så sent som i december 2015, vilket innehöll begränsade klimatförändringar. Knappt ett år senare valde USA, en av världsländerna att hoppa ur avtalet. Nu ryter Emmabodaföretaget ifrån.

 

– Dessa utmaningar är alltför komplexa för att någon ska kunna lösa dem ensam. Vi tror fullt och fast att det finns en roll att spela för regeringar på alla nivåer, privat industri, universitet och enskilda innovatörer när det gäller att skapa de praktiska lösningar och innovativa tekniker som kommer att behövas för att hjälpa samhällen världen över att både mildra effekterna av klimatförändringen och anpassa sig till de uppkommande effekterna som t.ex. långa torkperioder och ökade översvämningar, skriver företaget och fortsätter.

– Vare sig USA väljer att delta i Parisavtalet eller lämna det är vår beslutsamhet på Xylem stark. Vi kommer att fortsätta arbetet med att minska våra egna miljöavtryck och arbeta med våra kunder, partner, leverantörer, samhällsledare och policyskapare för att utveckla lösningar på såväl globala som lokala vattenutmaningar för att skapa hållbara värden för alla, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Dags att lämna in synpunkter om Lyckebyån

På fredag är det sista dagen att lämna in sina synpunkter gällande vattenskyddsområdet i Lyckebyån.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.12:15, 29 juni, 2017

Dags att lämna in synpunkter om Lyckebyån
Foto: Arkiv

Cirka 60 000 människor får sitt dagliga vatten från Lyckebyån, som rinner genom sydöstra Småland och östra Blekinge. 

Under en lång tid har kommunerna i Emmaboda, Lessebo och Karlskrona gemensamt arbetat med ett förslag om hur man bör skydda vattentäkten.

– Det finns ju ett krav att vattentäkter ska vara skydde av ett vattenskyddsområde. Vi i Emmaboda, Lindås, Broakulla och Johansfors tar hälften av vårt dagliga grundvatten därifrån, säger Stefan Lundgren, VD på Emmaboda Energi och fortsätter.

– Därför har vi under en lång tid, tillsammans med två andra kommuner, Lessebo och Karlskrona tagit fram ett förslag för att skydda Lyckebyån, som i dag försörjer 60 000 människor.

Nu har fastighetsägarna som äger mark i kommunerna chans att påverka förslaget till och med fredagen den 30 juni.

– Vi har under processen gång valt att ha informationsmöten ute i kommunerna och samlat in synpunkter från fastighetsägarna. På fredag är det sista dagen att lämna in synpunkter innan vi lämnar in förslaget till Länsstyrelsen för samråd, avslutar Stefan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Emmabodabo dödshotade poliser

En 51-årig man från Emmaboda döms av Blekinge tingsrätt efter att ha hotat poliser till döden.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.09:52, 29 juni, 2017

Emmabodabo dödshotade poliser
Foto: Arkiv

Det var i mitten på april som en 51-årig man från Emmaboda blev gripen på torget, utanför vårdcentralen i Rödeby. 

När den 51-årige mannen skulle transporteras till polishuset, har han uttalat hot mot poliserna. Emmabodabon har på väg in till polishuset sagt att han ska söka upp poliserna och döda dem samt att de hade två dagar kvar att leva.

I rättegången har den 51-årige mannen varken kunnat erkänna eller förneka gärningen, beroende på minnessvårigheter till följd av berusning.

Emmabodabon döms till skyddstillsyn och skadestånd på 5 000 kronor var till poliserna för det inträffade, av Blekinge tingsrätt. 

Mannen har sedan tidigare dömts för liknande brott.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Emmaboda kommun backar i miljöarbetet

Emmaboda kommun backar i den senaste kommunmätningen när det kommer till miljöarbete.

victorgrusell

victorgrusell

Kl.07:54, 29 juni, 2017

Emmaboda kommun backar i miljöarbetet
Foto: arkiv

Förra året placerade sig Emmaboda kommun i mitten av Sveriges kommuner. Av 290 kommuner knep Emmaboda då en 139:e plats, i årets mätning tog kommunen ett ordentligt steg bakåt i tabellen.

Emmaboda kommun hamnade i år på en 208:e plats, hela 69 placeringar sämre än föregående år.

En av anledningarna till att Emmaboda kommun backar i rankingen är bland annat för att kommunen inte har ett politiskt antaget miljöprogram med lokala miljömål eller ett klimatmål för att minska växthusgaser.

I länet placerar sig Emmaboda kommun på en tolfteplats, vilket är sämst i Kalmar län.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kraftigt regnoväder hotar Emmaboda

SMHI varnar för kraftigt oväder och extrema regnmängder i Kalmar län.

victorgrusell

victorgrusell

Kl.13:54, 28 juni, 2017

Kraftigt regnoväder hotar Emmaboda
Foto: Pixbay

Det är för torsdagen och ungefär ett dygn framåt som ett kraftigt oväder kan hota Kalmar län, detta uppger SMHI.

Kraftigt regn, åska och en nederbördsmängd på upptill 70 milliliter kan drabba Kalmar regionen under torsdagen. På lokala orter kan ovädret slå ännu kraftigare. SMHI varnar för en ökad risk för mindre vatten drag att svämma över, samt även en risk för att till exempel källarutrymmen och dagvattensystem kan bli översvämmade. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng