De vill etablera sin verksamhet i Emmaboda: ”Finns ett behov”

Concept Delectus finns redan i Kalmar. Nu vill de utveckla en verksamhet i Emmaboda. "Jag tror att det finns ett behov av att ha oss i Emmaboda", säger Niclas Kronqvist.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.07:20, 21 november, 2016

2 bilder
 • Johanna Lönnquist, Tommy Edlund, Niclas Kronqvist och Dan Brodin vill starta upp en Emmabodasektion i Concept Delectus och jobba brottsförebyggande. Foto: Karl-Oskar Karlsson
  Johanna Lönnquist, Tommy Edlund, Niclas Kronqvist och Dan Brodin vill starta upp en Emmabodasektion i Concept Delectus och jobba brottsförebyggande. Foto: Karl-Oskar Karlsson
 • Niclas Kronqvist visar upp priset för
  Niclas Kronqvist visar upp priset för "Årets brottsförebyggare" som man erhöll i fjol. Foto: Karl-Oskar Karlsson

Concept Delectus är en utbrytning från gamla KRIS. Verksamheten har funnits i Kalmar i 19 år och har hjälpt enormt många människor att komma tillbaka till ett ”vanligt” liv efter långa missbruk eller kriminalitet.

– För mig var den här föreningen och Niclas min absoluta räddning. Jag var fast i ett beroende och var kriminell. När jag var som längst ned i källaren gick jag med i föreningen och på bara åtta månader känner jag mig som en ny människa, säger Tommy Edlund.

Concept Delectus bedriver liknande verksamhet som KRIS gjorde innan – fast med lite annorlunda stadgar och inte lika ”stelt” som Tommy uttrycker det.

– Vi har fullt upp och har praktikplatser, lagar mat, fixar jobb och en himla massa andra aktiviteter. Bland annat kommer Ken Ring till Kalmar i slutet av november. Det har vi sett till, säger Tommy.

Niclas Kronqvist har jobbat i föreningen i snart tio år. Han berättar att de arbetar förebyggande och får mycket hjälp av näringslivet. Bland annat fick föreningen Brottsförebyggande rådets pris 2015 som ”årets brottsförebyggare”.

– Vi vill vara med och hjälpa folk ur sina missbruk. Att det finns ett liv som drogfri, att man ska kunna gå till jobbet och ha ett normalt liv.

För tillfället tittar man på en lokal i Emmaboda för att kunna starta en sektion där.

– Vi har stora planer med vad man kan göra i Emmaboda. Hoppas att kommunen vill vara med på tåget. Vi har arbetat förebyggande mot kriminalitet och droger i 19 år. Hoppas att de kan se ett värde i det, och jag vet att det förekommer en hel del kriminalitet i kommunen.

Niclas talar om visioner där man kan arbeta brottsförebyggande och med integration i Emmaboda.

– Som vi har gjort här i Kalmar till exempel, så kan man hålla i matlagningskvällar, där människor från andra kulturer får laga mat från deras hemländer, och människor från Sverige fixar med vanlig svensk mat. Det finns oändligt mycket man kan göra. Det vill vi ta med till Emmaboda.

Johanna Lundqvist har varit medlem i föreningen i två år. Inom kort ska hon och hennes son flytta till Emmaboda. Hon och tre andra från orten är redan med i föreningen i Kalmar.

– Det finns redan folk därifrån som är med hos oss i Kalmar. Jag tycker det är viktigt att vi gör föreningen mer tillgänglig för de som behöver vår hjälp, säger Kronqvist.

I januari kommer föreningen hålla i två föreläsningar i Emmaboda där de kommer presentera sin verksamhet.

– Vi har ett väl beprövat koncept redan. Vi vill jobba likadant i Emmaboda. Jag tror att det finns ett behov av att ha oss där.

Föreningen har redan i dag ett samarbete med Thomas HerbertssonNöjeshuset och har även planerat lägga ett anbud i upphandlingen av bowling- och restaurangdelen i Nöjesindustrin.

– Vi har stora planer på gång, säger Niclas Kronqvist.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SMHI: Sibiriska kylan kan orsaka unikt väderfenomen

Företeelsen har inträffat tre gånger de senaste 30 åren.

Magnus Jansson

Kl.11:18, 24 februari, 2018

SMHI: Sibiriska kylan kan orsaka unikt väderfenomen
Vinterkylan håller i sig nästa vecka. Foto: Pixabay

Vinterkylan har hela Sverige i ett järngrepp just nu – och det finns inga tecken på att den kommer släppa taget den närmaste tiden. Nu rapporterar SMHI att den sibiriska kylan som sveper in över Sverige kan medföra en väldigt ovanlig företeelse nästa vecka.

Den senaste prognosen visar nämligen att temperaturen över hela landet kommer att ligga på minusgrader från söndag och hela nästa vecka. Det skulle isåfall innebära en hel vecka i sträck med nationella isdygn. Senaste gången det inträffade var i februari 2011.

SMHI:s väderblogg har redovisat elva tillfällen sedan 1950 då nationellt isdygn inträffat minst sex dygn i följd (antal dygn inom parentes):

 • 12-18 februari 1956 (7)
 • 12-17 januari 1966 (6)
 • 8-13 februari 1966 (6)
 • 11-20 februari 1970 (10)
 • 26 februari-5 mars 1971 (8)
 • 29 december-5 januari 1979 (8)
 • 4-9 januari 1985 (6)
 • 19-25 februari 1986 (7)
 • 6-11 februari 1996 (6)
 • 25-30 december 2010 (6)
 • 18-24 februari 2011 (7)

Nationella isdygn i mars månad är också sällsynt. Totalt finns det 16 fall sedan 1950 då temperaturen legat på minusgrader hela dygnet.

FaktaFakta
Med isdygn menas att temperaturen inte överstiger 0,0°C under dygnet. Egentligen avses då inte ett kalenderdygn utan det så kallade temperaturdygnet. Temperaturdygnet sträcker sig från klockan 19 (klockan 20 svensk sommartid) föregående dygn till klockan 19 (klockan 20) innevarande dygn.
Källa: SMHI

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Allt fler vårdar anhöriga i länet

Ojämn könsfördelning: "Omvårdnadsansvaret faller tyngst på kvinnor".

Axel Brantemo

Kl.07:45, 24 februari, 2018

Allt fler vårdar anhöriga i länet
Foto: genrebild/Pixabay.

Drygt 17.000 personer fick närståendepenning för vård av svårt sjuka anhöriga förra året. Det visar ny statistik från Försäkringskassan. Dessutom var en majoritet av dem, 72 procent, kvinnor. Enligt siffrorna återses den ojämna könsfördelningen i alla län.

– Omvårdnadsansvaret faller tyngst på kvinnor, och det påverkar både ekonomi och hälsa, säger Lina Brustad, kanslichef på Anhörigas riksförbund, till Nyhetsbyrån Siren.

Anhörigas riksförbund uppskattar att det finns 1,3 miljoner anhöriga i Sverige som hjälper eller vårdar en närstående. I länet var det 2017 448 som vårdade anhöriga i länet. 2016 379. Närståendepenning kan den få som vårdar en anhörig som är svårt sjuk och håller på att dö.

– Först får man ingen hjälp alls i en sådan livssituation. Många upplever att man inte är sedd som anhörig och att det knappt finns något stöd alls från samhället. Det är inte förrän man slutar att försöka göra en person frisk, när en person är döende, som man plötsligt får information om stöd som anhörig, säger Lina Brustad.

Jämfört med 2016 har antalet mottagare av närståendepenning ökat med 12 procent.

anho%cc%88rig-kalmar

 

FaktaFAKTA: Närståendepenning

Den som avstår från arbete för att vårda en svårt sjuk kan få närståendepenning. Med svårt sjuk menas att det ska finnas ett påtagligt hot mot den sjukes liv. Ersättningen kan betalas ut i högst 100 dagar för varje person som vårdas.

Källa: Försäkringskassan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Anna Franksson: ”Viktigt att utmana sig själv”

Julmarknad, insamling och tatueringsstudio – Årets Kristina har fullt upp.

Axel Brantemo

Kl.20:03, 23 februari, 2018

Anna Franksson: ”Viktigt att utmana sig själv”
Foto: Axel Brantemo

Julmarknad, insamlingar, juryarbete och tatueringsstudio. Anna Franksson som nyligen utsågs till Årets Kristina vid Emmabodadagarna har fullt upp.

– Det gäller att ta tillvara på tiden och man lever bara en gång. Samtidigt önskar jag ibland att det fanns mer timmar på dygnet för det finns så mycket som jag vill göra, tiden räcker inte riktigt till. Men det är viktigt att utmana sig själv, säger hon.

Det var 2012 som hon slog upp portarna till sin tatueringsstudio, Annas Art Street Tattoo, i centrala Emmaboda, efter att ha varit lärling hos tatueraren Diego Hernandez i Kalmar i tre år.

– Det är många kunder som jag hade i Kalmar som följt med även hit till Emmaboda, det är roligt. Jag tycker att det gått jättebra att starta verksamheten här i Emmaboda, men det gäller att kämpa när man startar eget. Det är ingen enkel väg, säger Anna Franksson.

För tredje året i rad har Anna Franksson nu även haft sin Alla hjärtans dag-insamling till förmån för Cancerfonden och mot psykisk ohälsa. I år går pengarna till Cancerfonden och hittills har hon fått in 16 500 kronor genom att sälja armband och tatuera in ”Fuck cancer” på flera kunder.

– Det har varit ett väldigt cancerdrabbat år. Många nära har drabbats och jag vill genom detta visa att jag tänker på dem. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Det här är mitt lilla bidrag, säger hon.

I onsdags förra veckan utsågs hon till Årets Kristina vid Emmabodadagarna. Ett pris som var mycket uppskattat.

– Det känns så himla kul och det betyder jättemycket för mig. På något sätt är det en bekräftelse på att man gör något bra. Det gör att jag vill fortsätta arrangera till exempel julmarknaden, säger Anna Franksson.

Och just Annas julmarknad som nu arrangerats fyra gånger hemma hos Anna på Konsulgatan i centrala Emmaboda har blivit ett populärt inslag för många julfirande Emmabodabor.

– Jag börjar jobba med julmarknaden redan på sommaren. Min sambo sa nu senast att det är sjukt vad mycket jobb vi lägger ner för bara tre timmars julmarknad. Men det är så himla kul, man får julstämningen och gemenskapen i ett, säger hon.

Det har varit viktigt för henne att lyfta lokala företag i samband med marknaden.

– Jag vill hjälpa de företag som faktiskt finns här. Det känns som att de minskar och då vill man hjälpa till och visa att det går, säger Anna Franksson.

Nu sitter Anna Franksson dessutom i juryn till Åke Franssons kulturpris.

– Ungdomar mellan 15-25 år får gärna söka in för att få chansen att vinna stipendiet/kulturpriset på 5000 kronor, säger hon.

Vad händer härnäst för din del?
– Jag vill fortsätta med det jag håller på med. Att på ett kreativt sätt hjälpa andra är det som jag gillar mest, avslutar Anna Franksson.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SMHI: Så blir helgens väder

Så ser den senaste prognosen ut.

Viktor Jerner

Kl.15:38, 23 februari, 2018

SMHI: Så blir helgens väder
Foto: Arkiv

Fredagens gråmulna väder väntas hålla i sig under både lördagen och söndagen enligt SMHI:s senaste prognoser för Emmaboda kommun.

Förutom några mindre stänk på söndagen väntas nederbörden hålla sig borta, men temperaturerna letar sig neråt stegvis under helgen. Lördagen väntas hamna kring tre minusgrader och söndagen runt fem minusgrader.

ska%cc%88rmavbild-2018-02-23-kl-11-52-39

Foto: Skärmdump/SMHI.se.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter succén: LAN-partyt återvänder

Under helgen kommer datorerna gå varma på Bjurbäcksskolan.

Axel Brantemo

Kl.14:36, 23 februari, 2018

Efter succén: LAN-partyt återvänder
Foto: Faton Pasho.

Klockan 14.00 under fredagen drar det igång, Emmaboda sportlovs-LAN– och det för andra året i rad.

– Det gick bra förra gången med alla förberedelser och vi kommer att fortsätta på samma sätt i år, säger Joel Åberg en av dem i det kompisgäng bestående av niondeklassare på skolan som arrangerar eventet.

LAN:et pågår mellan fredag till söndag och arrangeras av kompisgänget i samarbete med fritidsgården i Emmaboda. Under helgen kommer det att arrangeras turneringar i datorspelen CS GO och League of Legends.

– Sedan får såklart de som kommer hit spela vad de vill, säger Joel Åberg.

Ett 40-tal personer väntas ta med sina datorer till Bjurbäcksskolan och delta i årets LAN.

– Vi kör för alla åldrar egentligen. Alla som vill får komma hit och spela, det spelar ingen roll hur gammal man är. Men det är mest högstadieelever som anmält sig, säger Joel Åberg.

Enligt honom finns det fortfarande några platser kvar om man är sugen på att delta i årets LAN.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng