Dzenan Vrana: ”Trött på alla spekulationer” | Nyheter i Emmaboda – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Dzenan Vrana: ”Trött på alla spekulationer”

Det har sedan i somras surrats om det ska bli en ny upphandling av nöjes- och restaurangverksamheten i Nöjesindustrin i Emmaboda. Bland annat har det klagats på att hyran varit för låg.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.16:22, 11 november, 2016

Dzenan Vrana: ”Trött på alla spekulationer”
Dzenan Vrana driver bowling- och restaurangdelen i Nöjesindustrin. Foto: Karl-Oskar Karlsson

Till sommaren löper Dzenan Vranas femåriga kontrakt ut. För att en ny upphandling ska kunna bli aktuell krävs det att kontraktet sägs upp av kommunen innan nyår.

– Som jag ser det, finns det inga indikationer på att vi har gjort kommunen missnöjda. Snarare har vi fått till oss att de är nöjda med vår verksamhet och att slänga ut en fungerande verksamhet som de är nöjda med skulle kännas väldigt märkligt, säger Dzenan Vrana som driver bowlinghallen tillsammans med restaurangen i Nöjesindustrin.

Det har kommit in klagomål på att Dzenans hyra varit för låg i proportion till övriga aktörer i Nöjesindustrin.

Det som inte framgår i kontraktet är att Dzenan ska bistå med kostnadsfri skolbowling två gånger per läsår till alla kommunens skolungdomar.

Jag kan förstå de som retar sig på siffrorna i kontraktet. Vi betalar drygt 80 000 kronor om året. Det som däremot inte står med i kontraktet är skolbowlingen, som uppskattningsvis kostar 160 000 kronor om året. Då blir det en totalhyra på 240 000 kronor. Jag anser att det är en rimlig marknadsmässig hyra.

Varför står inte det med i kontraktet?
– Det har de på tekniska kontoret på kommunen sagt att en miss har gjorts. Vi har påpekat det flera gånger att en ändring bör göras. Tyvärr har man inte gjort någonting åt det. Så det som står på papper är 80 000 kronor.

Dzenan berättar att han redan från start visste att bowlingen inte skulle vara lönsam och att han behövde komplettera det hela med restaurangdelen.

– Vi har många trogna kunder som är nöjda med oss och det är vi tacksamma för. Tyvärr är det en företagare som har engagerat sig extra mycket i ärendet och har också motarbetat vår verksamhet, vilselett och har oroat många av våra kunder. Det känns tråkigt och jag tycker det är osnyggt skött.

Sedan 2005 har Dzenan verkat i Nöjesindustrin. 2012 tog han även över bowlingen.

– De som hade bowlingen innan oss betalade ingenting i hyra, bortsett från skolbowlingen. Då var det aldrig något liv. Det som har blossat upp nu känns faktiskt lite personligt.

Samtidigt meddelar Dzenan Vrana att han inte låter sig nedslås av den senaste tidens spekulationer och ryktesspridning.

– Vi har även fört diskussioner om framtida planer med fler aktiviteter och har även haft möte med tekniska kontoret och med politikerna där man diskuterat och kommit fram till att man behöver skriva om avtalet där det formuleras på ett tydligare sätt. Vi har blivit lovade att de ska ta en kontakt med oss inom kort. Hur som helst, så har de uttryckt att de är nöjda med oss som hyresgäster.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BESKEDET: Peter Madsen döms för mordet på Kim Wall

På onsdagen meddelades straffet i Köpenhamns tingsrätt.

Magnus Jansson

Kl.13:05, 25 april, 2018

BESKEDET: Peter Madsen döms för mordet på Kim Wall
Köpenhamns tingsrätt kom med beskedet vid 13-tiden på onsdagen. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Vid 13-tiden på onsdagen meddelade Köpenhamns tingsrätt att Peter Madsen döms till livstids fängelse för mordet på den svenska journalisten Kim Wall. Han döms också för brott mot griftefriden och sexualbrott under särskilt försvårande omständigheter.

Rätten kom däremot fram till att han inte ska dömas för brott mot sjölagen, som han också stod åtalad för. Madsen och hans försvarare kommer att överklaga domen och Madsen kommer vara fortsatt fängslad i väntan på överklagan.

Det var på kvällen den 10 augusti förra året som en ubåt lämnade hamnen i Köpenhamn. Ombord fanns Kim Wall, 30, som skulle göra ett reportage om Peter Madsen. Senare under natten slog Walls partner larm om att ubåten inte återvänt. På förmiddagen, dagen efter, syntes ubåten vid Kögebukten söder om Köpenhamn. Madsen meddelade då via radio att han var på väg tillbaka till hamnen och att alla ombord mådde bra. Helt plötsligt sjönk ubåten och Peter Madsen fick räddas av en privatbåt – men Kim Wall återfanns inte.

Madsen hävdade att han släppt av henne innan, men under kvällen den 11 augusti meddelade Köpenhamnspolisen att han misstänktes för mord alternativt dråp. Den tekniska undersökningen har senare visat att han sänkte ubåten med flit. Den 21 augusti hittades delar av en kvinnokropp  i vattnet utanför Amager, som senare kunde identifieras som Kim Wall. I början av oktober gjordes nya fynd i Kögebukten, då Walls huvud hittades. Under följetongen har det framkommit att Madsen ska ha dödat henne och styckat kroppen på plats i ubåten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Köttprodukt återkallas – kan innehålla allergener

Enligt företaget beror felet på den mänskliga faktorn.

Michaela Ekström

Kl.07:44, 25 april, 2018

Köttprodukt återkallas – kan innehålla allergener
Foto: Hsing Wei/Flickr

Scan återkallar ett parti grillbacon sweet chili och ingefära med tillverkningsdatum 11 april 2018 och bäst-före-datum 26 maj 2018.

Anledningen till återkallelsen är att det vid en kontroll av produkten upptäcktes den kan innehålla spår av senap och laktos. Enligt ett pressmeddelande från Scan beror detta på ett mänskligt misstag, då det vid ett enskilt tillfälle varit brister i rengöringen efter allergener.

De konsumenter som har köpt det aktuella partiet av produkten kan kontakta Scans konsumentkontakt Matforum.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Byggjätte rekryterar kommunal toppchef

”En drömrekrytering”.

Axel Brantemo

Kl.15:48, 24 april, 2018

Byggjätte rekryterar kommunal toppchef
Foto: Lennart Andersson.

Under tisdagseftermiddagen stod det klart att Sven Odlingson lämnar sin tjänst som teknisk chef vid Emmaboda kommun. Istället kommer han att tillträda en helt ny tjänst som vice vd på Hansa Bygg i Kalmar.

– För oss är Sven Odlingson en drömrekrytering. Han är en erkänt duktig projektledare med gediget kunnande, känsla för struktur och omsorg om både helhet och detaljer, säger Mikael Åhlund, vd på Hansa Bygg i ett pressmeddelande.

Sven Odlingson tillträdde tjänsten som Teknisk chef i Emmaboda under hösten 2016 och innan dess var han projektchef på Skanska i Kalmar.

– Under mina drygt ett och ett halvt år som förvaltningschef i min hemkommun Emmaboda, har jag lärt mej mycket som jag tar med mej in i framtiden. Mitt hjärta finns i byggbranschen och jag ser nu fram emot att tillsammans med Mikael och all övrig personal på Hansa Bygg, utveckla företaget mot målet att bli branschens bästa företag i regionen, säger Sven Odlingson i pressmeddelandet.

Som vice vd kommer han att ta ansvar för den dagliga operativa verksamheten. Han tillträder tjänsten i september senare i år.

– En anledning till att vi tar det här steget är att jag har blivit alldeles för splittrad av att kasta mig mellan det övergripande och den dagliga verksamheten med alla sina detaljfrågor. Men minst lika viktigt är att vi kände behovet av att växla upp. Vi är ju ett företag men stora ambitioner. Vi vill vara branschens bästa företag i regionen, vi vill vara med och bygga ett bättre samhälle och vara det självklara valet att anlita, samarbeta med och jobba på. Ett företag det känns bra att förknippas med, säger Mikael Åhlund.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fuskande sjukgymnaster krävs på mångmiljonbelopp

Landstingets granskning visar att över tolv miljoner kronor ska betalas tillbaka.

Andreas Norinder

Kl.12:18, 24 april, 2018

Fuskande sjukgymnaster krävs på mångmiljonbelopp
Foto: Genre/Pixabay

I november förra året anmälde landstinget i Kalmar län fyra stycken fysioterapeuter till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Orsaken var allvarliga brister i journalföringen.

Detta upptäcktes vid en genomgång av samtliga 25 privata fysioterapeuter som har avtal med landstinget enligt nationell taxa.

LÄS MER: Sjukgymnaster utreds för misstänkt fusk

En extern granskning visade att en stor mängd rapporterade besök, som fysioterapeuterna begärt ersättning för, inte fanns med i patienternas journaler.

Genomgången ledde till att ytterligare en fysioterapeut anmäldes. Landstinget kommer nu att kräva tillbaka drygt 12,6 miljoner kronor från de fem fysioterapeuterna.

– Det är allvarligt att flera av fysioterapeuterna dessutom visar anmärkningsvärda brister när det gäller journalföring och vi kan inte utesluta att patientsäkerheten kan ha äventyrats för enskilda patienter, säger Sofia Hartz, planeringsdirektör vid Landstinget i ett pressmeddelande.

Journalbristerna anses vara väldigt omfattande. I det mest extrema fallet var bara 0,1 procent av 12 706 fakturerade åtgärder med i journalen.

I de övriga fallen ligger andelen journalförda besök på mellan 16 till 60 procent.

Landstinget bedömer att nio av 25 fysioterapeuter är godkända efter granskningen. Förutom de fem som anses ha allvarliga brister anses de övriga elva ha ”påvisat brister”.

Förutom de 12,6 miljonerna kommer landstinget ha begära mindre återkrav från ytterligare fem fysioterapeuter. Resterande sex som uppvisat brister har nu en viss tid på sig att korrigera bristerna.

–  Granskningen har varit viktig och visar att vi har anledning att kräva tillbaka offentliga medel som betalats ut, säger Sofia Hartz.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Medarbetare samlade in pengar för god sak

Pengarna går oavkortat till välgörenhet.

Axel Brantemo

Kl.18:59, 23 april, 2018

Medarbetare samlade in pengar för god sak
Foto: Arkiv.

Medarbetare på Xylem Water Solutions Emmaboda har tillsammans samlat in pengar till projekt Xylem Watermark. Det genom att köpa kasserade pallkragar och ramar.

Sammanlagt inbringade medarbetarna på företagets anläggning i Emmaboda 15 000 kronor. Pengar som nu oavkortat går till projektet.

Projektet Xylem Watermark går ut på att hjälpa behövande människor runt om i världen som inte har tillgång till rent vatten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng