De vill öppna konsertlokal i Emmaboda: ”Enorma möjligheter” | Nyheter i Emmaboda – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

De vill öppna konsertlokal i Emmaboda: ”Enorma möjligheter”

Thomas Herbertsson, Evelina Hjalmarsson och Peter Olsson är de drivande krafterna för att utveckla en konsertlokal i Nöjesindustrin i Emmaboda. Tillsammans med flera andra aktörer jobbar de för att bredda kulturutbudet i regionen.

Karl-Oskar Karlsson

Kl.17:20, 25 oktober, 2016

3 bilder
 • Thomas Herbertsson och Peter Olsson är de drivande krafterna i projektet med att driva en konsertlokal i Emmaboda. Foto: Karl-Oskar Karlsson
  Thomas Herbertsson och Peter Olsson är de drivande krafterna i projektet med att driva en konsertlokal i Emmaboda. Foto: Karl-Oskar Karlsson
 • Thomas visar runt i den stora lokalen där man vill dra i gång satsning på en gång. Foto: Karl-Oskar Karlsson
  Thomas visar runt i den stora lokalen där man vill dra i gång satsning på en gång. Foto: Karl-Oskar Karlsson
 • Peter Olsson, ordförande i Emmaboda VIsförening. Foto: Karl-Oskar Karlsson
  Peter Olsson, ordförande i Emmaboda VIsförening. Foto: Karl-Oskar Karlsson

Thomas Herbertsson och Evelina Hjalmarsson driver gokarthallen i Nöjeshuset samt Ängalunds aktivitetsgård. Peter Olsson är ordförande i Emmaboda VIsförening. Nu vill trion ihop med flera andra aktörer starta en evenemangsanläggning i en ledig lokal i Nöjesindustrin i Emmaboda.

– Det är en perfekt lokal med ett centralt och bra läge. Det ligger nära stationen så folk kan åka buss och tåg hit. Vi har stora visioner och drömmar om vad man kan göra med den här lokalen. Vi vill ju inte släppa alla detaljer innan vi får ett kontrakt, säger Thomas Herbertsson.

Lokalen, 1 300 kvadratmeter stor, har muntligt fått godkänt av räddningstjänsten för att ta in 1 200 personer.

– Vi tänker oss större evenemang som konserter, mässor, loppisar. Ja, allt möjligt. Möjligheterna är enorma i en sådan lokal som finns ledig här i huset, säger Thomas, vars gokarthall ligger i samma byggnad som den aktuella lokalen.

Thomas Herbertsson visar runt och guidar i den stora lokalen som har två stora portar.

– Där borta tänkte vi ha insläppet, säger han och pekar bort mot den stora porten.

En gång i tiden var det glasproduktion i byggnaden. I dag används den enbart som förvaring.

– Det har inte varit någon verksamhet här på fyra år. Jag hoppas att vi får hyra den av kommunen, säger Herbertsson.

I över en månad har aktörerna väntat på besked från kommunen om man kan köra i gång sin verksamhet eller inte.

– Först skulle det ta en vecka att få svar. Vi har ännu inte fått något.

Per Sigvardsson (S) är ordförande i teknik- och fritidsnämnden:

– Vi räknar med att ge ett besked den här veckan, säger han.

Lutar det åt ett ja eller nej?
– Det kan jag inte svara på i nuläget. Det kommer ske en objektiv bedömning.

Finns det andra intressenter?
– Ja, det finns det.

Thomas Herbertsson och kompani är oroliga att möjligheterna till att få igenom sin önskan om att driva kulturcentrumet håller på att glida dem ur händerna.

– Vi har blivit lovade ett snabbt besked. Lokalerna har stått oanvända i fyra år. Jag hoppas att det inte sätts några käppar i hjulet, säger Thomas och berättar vidare att han även hoppas på att det ska ske en seriös och korrekt upphandling av bowling- och restaurangdelen i Nöjesindustrins lokaler så att alla får relevanta hyror.

– Det bästa vore om vi kunde få till ett helhetssamarbete i vårt företag Nöjeshuset, med alla aktörer i Nöjesindustrins lokaler, på samma sätt som vi har idag med ett flertal restauranger, och andra aktörer, säger Thomas.

Peter Olsson:

– Vår gemensamma kompetensbank är enorm, vilket utgör en kraft att räkna med. Vår ambitionsnivå är otroligt hög, och vi hoppas kunna bli regionens kulturella samlingsplats.

Aktörerna hade önskat vara i gång redan till lucia.

– Det har varit ett mål att vi skulle haft ett evenemang runt lucia. Jag hoppas att vi kommer få ett positivt besked. Den stora drömmen för oss alla är ju Thåström i denna fantastiska lokal, säger Thomas Herbertsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Prestigefyllt uppdrag för Emmabodakonstnär

Ska pryda LNU.

Axel Brantemo

Kl.20:28, 24 april, 2018

Prestigefyllt uppdrag för Emmabodakonstnär
Foto: The Glass Factory/Kosta Boda.

Det är glaskonstnären Hanna Handstotter i Månsamåla i Emmaboda kommun som har fått i uppdrag att göra ett konstverk till nya Linnéuniversitetet i Kalmar. Kostnaden för konstverket kommer att landa på 250 000 kronor, det rapporterar P4 Kalmar.

Tidigare i år utsågs hon till Årets stjärnskott på Elle Decoration Swedish Design Awards 2018. Hon jobbar halvtid i sin studio i Boda glasbruk och halvtid som formgivare på Kosta Boda.

Uppdraget på LNU görs i ett samarbete med The Glass Factory i Boda och Hanna Hansdotters konstverk ska placeras i hus Forma på universitetetkajen. Verket kommer att invigas under hösten 2019.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Barnen ordnade loppis på skola i Lindås

Skoleleverna skötte allt från planering till handling.

Faton Pasho

Kl.07:05, 23 april, 2018

Barnen ordnade loppis på skola i Lindås
Foto: Faton Pasho

Skoleleverna på Lindåsskolan hade i månader planerat för en loppis inne i skolans gymnastiksal. Under lördagen var det dags när barn och föräldrar ställde ut.

– Loppisen har involverat hela skolans elever. Barnen har skötte allt själva, från planering till handling, säger Anette Fagerström Franzén, rektor på skolan.

I den stora gymnastiksalen såldes det saker till höger och vänster, men vad de intjänade pengarna skulle gå till, hade inte barnen bestämt än.

– Det får barnen fundera på ett tag till men det kommer bli något välgörande ändamål, säger Anette och avslutar.

– Vi har pratat om det fram och tillbaka men vi har inte kommit fram till vad än bara.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: De populäraste namnen bland singlar

Har du något av dessa namn? Då är du väldigt eftertraktad på singelmarknaden.

Mia Martelleur

Kl.17:54, 22 april, 2018

LISTA: De populäraste namnen bland singlar
Foto: Pixabay.

Vilka personer får mest uppmärksamhet i dejtingvärlden? Enligt en kartläggning från dejtingappen Happn är det personer som heter Anna och Johan som verkar falla flest i smaken. På andra och tredje plats finns Emma, Malin, Fredrik och Daniel.

Såklart kan det också vara profilbeskrivningar, härliga bilder eller spännande fritidsintressen som får andra singlar på kroken. Men enligt Happns undersökning har även förnamnet en betydelse.

– Våra namn sänder ofta ut signaler om oss. Troligtvis eftersom vi alla bär på associationer kopplade till olika namn, säger Claire Certain, Head of Trends på happn.

Dejtingappen har över 47 miljoner användare världen över och i Sverige använder fler än 315 000 personer appen. Det är här som Happn har sett ett mönster bland singlarna i Sverige som får fler gilla-markeringar än andra. Deras förnamn verkar kunna spela en roll i uppvaktningen.

– Det är dock viktigt att komma ihåg att det är en kombination av en rad faktorer som avgör om vi blir intresserade av någon. Med andra ord finns ingen anledning att misströsta om just ditt namn inte finns med på topplistan, säger Claire Certain, Head of Trends på Happn.

Ett annat mönster är att fem profilbilder verkar öka chanserna till flört. Helst ska det vara en kombination av olika sorters bilder som porträtt och helkroppsbilder. Den första bilen bör visa ansiktet tydligt.

De mest populära singlarna verkar dessutom vara de som beskriver sig som positiva personer som gillar att resa, festa och träffa nya människor.

Här är de tio mest populära namnen bland svenska singlar: 

Populäraste kvinnliga namnen:

 1. Anna
 2. Emma
 3. Malin
 4. Sara
 5. Johanna
 6. Sofia
 7. Elin
 8. Frida
 9. Ida
 10. Hanna

Populäraste manliga namnen:

 1. Johan
 2. Fredrik
 3. Daniel
 4. Erik
 5. Andreas
 6. Martin
 7. Mikael
 8. Marcus
 9. Jonas
 10. Peter

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

”Bibliotekarien” spelas up i Åfors

Baseras på intervjuer i regionen.

Axel Brantemo

Kl.11:19, 22 april, 2018

”Bibliotekarien” spelas up i Åfors
Foto Lina Alriksson.

Det är nu på söndag som teatern sätts upp på Åfors Folkets hus. Dramatikern Sofia Fredén som spelar i pjäsen har genomfört flera studiebesök på flera filialbibliotek i regionen och har intervjuat både personal och besökare.

Teatern porträtterar bibliotekarien Maggan som utsätts för en händelserik arbetsdag med besök från handläggare och egocentrisk författare.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lokala hantverkare på plats när Plåtniklasdagen anordnades

Ett 50-tal personer var på plats i Broakulla under lördagen för att ta del av mini-marknaden.

Faton Pasho

Kl.08:27, 22 april, 2018

Lokala hantverkare på plats när Plåtniklasdagen anordnades
Janine Tham. Foto: Faton Pasho

För tredje året i rad arrangerade Tham plåt och bygg AB, Plåtniklasdagen i Broakulla. Ett 50-tal personer fanns på plats när vädret visade sig från sin bästa sida och olika lokala hantverkare visade upp sina kreationer.

– Vi gör det här varje år och försöker skapa en tradition. Det här är ett sätt för oss att stödja samhället och visa vår tacksamhet, säger Janine Tham. 

Förutom de olika hantverksföretagen, så som Vissefjärda Café, Målatorp Viltrökeri och en rad andra utställare, fanns även Johansfors musikkår på plats under dagen.

– Dagen handlar om att visa vad vi sysslar med. Det blir lite av ett marknadsstuk där flera lokala aktörer medverkar, säger Janine och avslutar.

– Vi gillar att ordna evenemang för människor i närområdet och för varje år känns det som att fler och fler kommer hit. Det är så fantastiskt roligt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng