VISFESTIVALEN

Emmaboda VIsfestival storsatsar inför 2017

Emmaboda VIsfestival storsatsar inför 2017. Nu utökas festivalen till tre dagar och man kommer dessutom ha två scener. "Vi vill lyfta fram de yngre och lokala förmågorna", säger arrangören Peter Olsson.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.08:32, 7 oktober, 2016

Emmaboda VIsfestival storsatsar inför 2017
Peter Olsson och Emmaboda VIsfestival gör en storsatsning inför 2017-års upplaga. Foto: Arkiv

Tidigare har VIsfestivalen varit en endagsfestival. 2017 kommer den pågå i tre dagar och tanken är att den ska förläggas till hembygdsgården Bökön. Man gör även en medveten satsning mot ungdomar och kvinnor.

– Vi siktar på att ha en kväll med bara kvinnliga artister. Sen vill vi även lyfta fram de yngre och lokala förmågorna. Vi har en väldigt bra kulturskola och flera riktigt bra, unga musiker och artister här i Emmaboda, säger Peter Olsson.

De lokala stjärnskotten som har fått sina regionala genombrott under 2016 är Maja Hobring och Samuel Nordström.

– De har båda fått officiella inbjudningar till festivalen om de vill spela där. Jag både tror och hoppas på att båda kommer, säger Olsson.

2016 ställdes festivalen in. Nästa år ser den dock ut att göra en storstilad comeback.

– Vi har möjlighet att ha en helt annan bredd än tidigare i och med att vi satsar på en tredagarsfestival. Det känns väldigt kul och inspirerande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EMMABODA VISFESTIVAL

Festivalgeneralen i chock: ”Publikmässigt är det en katastrof”

Aldrig tidigare har Emmaboda VIsfestival satsat så hårt. Dessvärre har aldrig färre åskådare besökt den. "Vi är i chock, publikmässigt är det en katastrof", säger Peter Olsson.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.14:00, 21 augusti, 2017

Festivalgeneralen i chock: ”Publikmässigt är det en katastrof”
Peter Olsson är chockad över publikfiaskot. Foto: Arkiv

För första gången arrangerades Emmaboda VIsfestival under tre dagar. Den tidigare endagsfestivalen utökades med två dagar och på scenen hade man ett namnkunnigt och slagkraftigt startfält. Då svek publiken.

– Vi är väldigt nöjda med arrangemanget och allt runt omkring. Det är väldigt många människor som har ställt upp ideellt på ett fantastiskt sätt. Att inte fler åskådare än runt 400 totalt kom på tre dagar känns väldigt tråkigt. Vi är i chock, publikmässigt är det en katastrof, säger Peter Olsson som är ordförande i Emmaboda Visförening.

Första året festivalen kördes kom det runt 2 500 personer. Senast festivalen gick av stapeln, för två år sedan, kom det 700.

– Förmodligen var det inte ens 400, utan snarare runt 200 personer, då flera av de som löste biljett, var där flera dagar.

Stora namn som Staffan Hellstrand, Ewert Ljusberg, Lalla Hansson och Gösta Linderholm kostar pengar. Föreningen vänas gå back runt 100 000 kronor på evenemanget.

– Nu blir det att söka stöd och bidrag överallt där vi kan tänkas få något. Det är den bittra sanningen, säger Olsson.

Varför svek publiken?
– Jag vet faktiskt inte. Det är vår överlägset sämsta publiksiffra någonsin, och vi hade bättre artister än någon annan festival vi kört innan. Vi är som sagt chockade och ska utvärdera lite senare.

Samtidigt meddelar Peter Olsson att ett styrelsebeslut är taget att festivalen ska köras i fem år till.

– Så är det sagt, men nu när det blev som det blev får vi utvärdera detta. Sedan får vi se hur vi går vidare, säger han och fortsätter:

– Däremot är jag övertygad om att vi kan få det här riktigt bra om vi får backning och stöttning från olika håll.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är Nöjeshusets senaste leksak

Nöjeshusets satsning på event och leksaker för både vuxna och barn fortsätter. Här är deras senaste tillskott.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.11:54, 18 augusti, 2017

Här är Nöjeshusets senaste leksak
Thomas Herbertsson på Nöjeshusets senaste tillskott. Foto: Karl-Oskar Karlsson

Thomas Herbertsson och Evelina Hjalmarsson har storsatsat på event och aktiviteter för såväl små som stora grupper.

Tidigare i år köpte de in bubbel balls och en flera meter hög pricktavla. De har även gjort stora investeringar på Ängalunds gård.

– Man kan antingen komma hit och köra sitt event eller så kommer vi till kunden. Vi vill göra något för alla, oavsett plånbok. Alla ska få ha lite roligt är vår tanke, säger Thomas Herbertsson.

Det senaste tillskottet är en vattenskoter.

– Vi kommer finnas på Emmaboda VIsfestival för de som vill prova att köra. På lördag kommer vi hålla till vid ER-sjön för alla vattenskoter-sugna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Emmaboda VIsfestival drog igång

Under torsdagskvällen drog den femte upplagan av Emmaboda VIsfestival igång. Se vårt inslag från första kvällen och hör festivalgeneralen Peter Olsson berätta om årets startfält och aktiviteter under festivalen.

Rickard Johansson

Rickard Johansson

Kl.09:32, 18 augusti, 2017

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EMMABODA VISFESTIVAL

BILDEXTRA: Lokala artist-talanger inledde VIsfestivalen

På torsdagskvällen inledde tre unga, lokala artister den femte upplagan av Emmaboda VIsfestival.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.20:14, 17 augusti, 2017

BILDEXTRA: Lokala artist-talanger inledde VIsfestivalen
Foto: Karl-Oskar Karlsson

Maja Hobring från Emmaboda var först ut under årets upplaga av Emmaboda VIsfestival – som för första gången någonsin pågår under tre dagar.

Därefter var det Emmaboda-grabben Samuel Nordströms tur att äntra scenen innan Nybro-artisten Ida Gratte fick äran att avsluta den första festivalkvällen.

– Jag är så otroligt stolt och nöjd att vi ger de här unga, fantastiskt duktiga, artisterna chansen. De är verkligen otroligt bra, alla tre, säger arrangören och festivalgeneralen Peter Olsson.

Se bilder från den första kvällen på festivalen i vårt bildspel.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Biorecension: The Dark Tower

Denna vecka dyker filmen The Dark Tower upp på biodukarna i Sverige. Så här tycker Filmtopps recensent om filmen:

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.16:32, 16 augusti, 2017

Biorecension: The Dark Tower

Att göra film av Stephen Kings romansvit ”The Dark Tower” är någonting som enbart en inbiten masochist skulle våga sig på. Nikolaj Arcel, manusförfattaren till bland annat ”Män som hatar kvinnor” (2009), är mannen bakom rodret. Ett roder som innebär att förenkla en totalt 4,250 sidor lång mytologi utan att fördumma grundmaterialet för de inbitna fansen. Med sig på det stormiga havet har han en tung besättning med stjärnskådespelare som Idris Elba och Matthew McConaughey och långfilmsdebutanten Tom Taylor.

”The Dark Tower” tar avstamp i den unga studenten Jake Chambers (Taylor) och hans bisarra visioner om en värld bortom vår. Han kastas mellan insikten om att hans drömmar och syner är verkliga, sitt tvivel och anklagelserna för galenskap som kommer från hans omvärld.

Någonstans, menar Jake, finns ett mörkt torn. Ett torn som är absolut nödvändigt för vårt universums fortlevnad. Men någon, mannen i svart (McConaughey), är ute efter att förstöra det. Men som bokläsarna redan vet, följer revolvermannen (Elba) tätt efter för att stoppa honom. Mitt i denna monumentala batalj hamnar av någon anledning just Jake.

Jag har av en slump nyligen börjat läsa The Dark Tower-böckerna och kommit ungefär halvvägs. Att få se Stephen Kings härligt förunderliga sci-fi-och fantasy-universum gestaltas på vita duken var därför lite av en skräckblandad förtjusning. Till min glädje finns det mycket som fungerar. Framförallt revolvermannen och mannen i svart, som båda – med mörka besvärjelser och dundersnygga skyttfärdigheter – känns sådär lågmält rysliga som de målas upp i böckerna. Castingen är utmärkt.

Tonen i filmen svajar lite, men hålls som den bör, befriande dämpad och western-artad. Trots filmens allvar och grandiosa skala är det förvånansvärt jordnära, och förvånansvärt lyckad är också humorn. För givetvis finns en del comic relief i en blockbuster som denna, men här används den bara precis när den ska och är dessutom träffsäker.

Tyvärr är det också mycket som görs mindre träffsäkert och det första snedsteget är förstås filmens längd. Med en speltid på en och en halv timme är det svårt att lägga grunden och djupet för en serie som egentligen borde vara i Sagan om Ringens-skala, om inte större. Det blir förenklingar på förenklingar på förenklingar – några begripliga och andra mindre så. Jakes backstory, resa och personlighet lämnar mycket att önska och världen känns inte så påfrestande och rå som jag hade hoppats på. Lägg därtill dit styltig dialog, bristfälliga scenarier och tveksamma visuella drag och du har en film som är långt ifrån oklanderlig.

Med det sagt finns det dock en hel del genuint underhållande stunder och ska vi vara helt ärliga så är inte den första boken något litterärt mästerverk heller. Låt oss be en kollektiv bön för längre uppföljare med mer högupplöst komplexitet och känsla för världsbyggande, för det förtjänar ”The Dark Tower” och då kan det bli riktigt bra. Vi har trots allt fått en okej start.

Betyg: 3/5

ft_betyg_3

Recensionen är skriven av våra bloggare på Filmtopp.se

FaktaFilm: The Dark Tower (2017)

Regi: Nicolas Arcel

Manus: Akiva Goldsman, Jeff Pinkner, Anders Tomas Jensen, Nicolaj Arcel, Stephen King (Förlaga)

Med: Matthew McConaughey, Idris Elba, Tom Taylor, Claudia Kim m.fl.

Genre:  Äventyr, Action

Speltid: 1 tim 35 min

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng