TBC I EMMABODA

Socialchefen efter TBC-ärendet: ”Jag tänker inte sluta”

Roland Finser fick TBC på jobbet när han arbetade på ett HVB-hem i Bussamåla. Efteråt riktade han skarp kritik till socialchefen – som nu besvarar kritiken.

Karl-Oskar Karlsson

Karl-Oskar Karlsson

Kl.07:20, 18 augusti, 2016

Socialchefen efter TBC-ärendet: ”Jag tänker inte sluta”
Roland Finser smittades av TBC på HVB-hemmet i Bussamåla. Han har riktat skarp kritik mot socialchef Thomas Svensson som däremot menar att allt har gått rätt till. Foto: Arkiv

Enligt Roland Finser ska han nekats att skriva en arbetsskadeanmälan av socialchefen Thomas Svensson. Något som socialchefen dementerar.

– Anmälan är klar och inskickad nu. Det var strul med systemet innan jag gick på semester och vi hann inte få iväg den innan dess. Nu när jag kom tillbaka skickade jag iväg den, meddelar Svensson.

LÄS MER: Kommunen granskar sitt agerande i TBC-härvan

Finser har även riktat kritik mot socialchefen och kommunen för att informationen om riskerna som kunde finnas med smittsamma sjukdomar på ett HVB-hem inte nått ut till de anställda.

– Jag förstår att han är arg och frustrerad efter att ha fått en sådan sjukdom. Men samtidigt är det svårt att informera om alla smittsamma sjukdomar som finns. TBC var inte ens uppe på tapeten innan det här, säger Thomas Svensson och fortsätter:

– Men nu har vi tagit lärdom av det här och vi har haft ute smittskydd för att informera och försöka minska oron på HVB-hemmet i Bussamåla.

Roland Finser har krävt en offentlig ursäkt och socialchefens avgång. Thomas Svensson har dock inga sådana planer, men förstår samtidigt Rolands situation.

– Som jag sa tidigare så förstår jag hans frustration och ilska. Men det här är inget som jag tänker sluta för. Vi har gjort vad vi kunnat.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är Årets Matbluff 2017 – vann stenhård kamp

Under onsdagen presenterades vinnaren av det inte så smickrande priset Årets Matbluff 2017.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.09:27, 24 januari, 2018

Här är Årets Matbluff 2017 – vann stenhård kamp
Montage: Äkta Vara

Förra veckan presenterade Äkta Vara vilka fem produkter som var nominerade till antipriset Årets matbluff. Priset – som går  har delats ut vid två tillfällen tidigare, och under onsdagen fick priset en ny vinnare.

Av de fem nominerade blev det Polarica Wild Food Kronhjortskav som vann med 3 557 röster. Produkten ger bilden av att vara kött från vilda djur i polartrakten, men egentligen kommer den från Nya Zeeland. 

LÄS MER: Här är årets största matbluffar

– Jag tror att många har röstat på den för att de inte förväntar sig att det ska vara något lurt med en sådan produkt, säger Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson och fortsätter:

– Känslan som förpackningen förmedlar skiljer sig från vad den egentligen innehåller.

Två på listan, bara 67 röster efter Polarica kom Kockens Ekologisk citronpeppar, som inte innehåller någon citron.

Förra året vann Erik Lallerstedts Tryffelbearnaise som nominerade då den bara innehöll 0,005 procent äkta tryffel.

FaktaÅrets Matbluff 2017:

  1. Polarica Wild Food Kronhjortskav, 3 557 röster.

  2. Kockens Ekologisk citronpeppar, 3 490 röster.

  3. Banderos Dip sauce guacamole style, 3 418 röster.

  4. Ica Basic Citron, 2 833 röster.

  5. Kiviks musteri Smultron bärdryck, 2 216 röster.


Totalt fick vi in 15 514 röster.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så många deltar i valet för första gången i Emmaboda

”Första gången som personer födda på 2000-talet får rösta”.

Axel Brantemo

Axel Brantemo

Kl.09:20, 24 januari, 2018

Så många deltar i valet för första gången i Emmaboda
Foto: Mattias Nilsson/Genrebild.

Höstens val närmar sig med stormsteg och Statistiska centralbyråns preliminära siffror för antalet röstberättigade per kommun vittnar om att det finns flera förstagångsväljare i Emmaboda kommun.

– I valet 2018 är det första gången som personer födda på 2000-talet får rösta, säger Jonas Olofsson, utredare på SCB, till Nyhetsbyrån Siren.

I Emmaboda kommun kommer enligt statistiken 320 personer i år rösta för första gången. SCB har tagit fram uppgifterna om preliminärt röstberättigade i riksdagsvalet 2018 genom en framskrivning av befolkningen baserat på befolkningsregistret i juni 2017. Antalet förstagångsväljare, alltså de som fyllt 18 år sedan förra valet, blir cirka 383.000 personer i hela landet.

– Det är relativt få förstagångsväljare i 2018 års val jämfört med 2014 och framförallt 2010. Det ser ut att bli 5,3 procent förstagångsväljare i 2018 års val, vilket kan jämföras med 7,1 procent 2010. Det hänger ihop med hur stora barnkullarna var i slutet av 80-talet och början av 90-talet jämfört med i slutet av 90-talet, säger Jonas Olofsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Beatles och DJ-kvällar när Go-onsdag drar igång

Blandat vårprogram.

Axel Brantemo

Axel Brantemo

Kl.06:59, 24 januari, 2018

Beatles och DJ-kvällar när Go-onsdag drar igång
Foto: Arkiv.

Våren 2018-års upplaga av Goonsdag innehåller ett blandat program med föreläsningar, konsert och teater. Aktiviteterna riktar sig till både unga och äldre. Några exempel av vad det kommer att bjudas på är bland annat en stor konsert med musik från Shakespeares och The Beatles till författarkvällar och Poetry Slam.

Fritidsgården kommer att bjuda in till DJ-utbildning och Kulturskolan till Youtube-kurs och gitarr och trumkvällar. Biblioteket kommer under våren ha flera föreläsningar. Bland annat kommer Hanna Bard från Långasjö som under hösten 2017 debuterade med romanen Hadassa och Annan till biblioteket.

Här finns mer information om vårens program.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stora förseningar i tågtrafiken

På tisdagskvällen stoppades merparten av tågtrafiken i södra Sverige. Tågen rullar igen men förseningar råder fram till morgondagen.

Mia Martelleur

Kl.21:01, 23 januari, 2018

Stora förseningar i tågtrafiken
Foto: Arkiv

På tisdagskvällen vid 20.30-tiden stoppades merparten av tågtrafiken i södra Sverige, rapporterar Trafikverket. Orsaken var ett omfattande signalsystemfel som påverkar trafiken vid över 180 stationer i södra Sverige.

Vid 21.30 meddelade Trafikverket att problemet är löst. Men prognosen för när trafiken kan gå enligt tidtabell igen är först vid onsdagens trafikstart. Under tisdagskvällen råder därför stora förseningar och flera tåg har ställts in.

Enligt uppgifter till Kvällsposten ska det ha rört sig om ett problem på trafikledningens driftcentral i Malmö. Problemet gjorde att datorsystemet hängt sig. Det gör att operatörerna inte kan se var tågen befinner sig vilket gör att det finns en risk för kollisioner om tågen kör.

För mer information om hur din resa kan påverkas hänvisas du till ditt resebolag.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA:

EXTRA: Vårdpersonal i Emmaboda rasar ”Vi har väntat i två år”

Kommunen följer inte föreskrifterna.

Axel Brantemo

Axel Brantemo

Kl.20:03, 23 januari, 2018

EXTRA: Vårdpersonal i Emmaboda rasar ”Vi har väntat i två år”
Foto: Emma Uddesson

För två år sedan den förste januari 2016 kom en ny föreskrift från Socialstyrelsen. Den innebär bland annat att alla som jobbar inom hemtjänst, särskilda boenden och på LSS-boenden måste ha arbetskläder. Det har personalen i Emmaboda kommun fått. Men på flera håll har de inte möjlighet att byta om eller tvätta kläderna.

– Vi behöver omklädningsrum och det har vi blivit lovade av kommunen i två år nu. Men vi sitter fortfarande utan och har inte fått någon information alls om vad som händer i frågan. Vi börjar bli trötta på det här, säger en anställd som 24Emmaboda varit i kontakt med.

Ann Georgsson är förbundsombudsman på fackförbundet Kommunal som länge drev frågan om arbetskläder, inom exempelvis hemtjänsten, innan Socialstyrelsens nya föreskrift 2016. Enligt henne måste omklädningsrum finnas som en konsekvens av föreskrifterna från Socialstyrelsen.

– Omklädningsrum måste finnas och vara anpassat efter antalet arbetstagare som behöver byta om samtidigt och vara anpassat så att män och kvinnor kan byta om åtskilda från varandra. Det ska finnas dusch i anslutning till omklädningsrummet och anpassat med hänsyn till arbetets art och antalet anställda. Duschen ska också kunna vara åtskild mellan män och kvinnor så att man inte behöver duscha samtidigt, säger hon.

Enligt personal som 24Emmaboda pratat med förekommer det idag på vissa av kommunens vårdinrättningar att personal tar med sig kläderna hem och tvättar dem själva. Något som bryter mot föreskrifterna.

– Det ska finnas tillräckligt med utrymme för plats för förvaring av privata kläder och arbetskläder. Privata kläder ska alltså vara åtskilt från arbetskläder och skyddskläder. Om inte detta fungerar och arbetsgivaren inte agerar för att komma tillrätta med problemen som beskrivs så behöver skyddsombudet kopplas in, säger Ann Georgsson.

Mikael Börjesson är socialchef i Emmaboda kommun sedan sommaren 2017.
– Frågan ligger just nu i att vi försöker få igång en konkret inventering. Det här är en omfattande fråga med många ställen som är berörda. Vi har helt enkelt inte mäktat med att få igång det under hösten på grund av andra byggprojekt. Men vi drar igång med det här arbetet nu, säger han.

Just nu bryter kommunen alltså mot föreskrifterna?
– Ja. Tyvärr använde sig inte de här verksamheterna av omklädningsrum förut. Nu får vi göra nytt eller ställa till rätta istället. Det är ett ganska stort arbete. Det är det som har hakat upp sig, vi måste börja någonstans. Det här är inte en fråga om vi ska ha omklädningsrum eller inte, mer om hur vi löser det på ett bra sätt, säger Mikael Börjesson.

Är det här en prioriterad fråga?
– Vi jobbar med det nu och det är en av de frågor som jag fick till mig ganska snabbt när jag tillträdde. Sedan kanske vi borde vara längre fram än vi är. Men det är en prioriterad fråga, säger Mikael Börjesson.

Sammanlagt rör det sig om alla serviceområden inom äldreomsorgen, vilket blir sammanlagt sex stycken– och sedan tillkommer även gruppbostäder och funktionsstöd. Enligt Mikael Börjesson rör det sig om sammanlagt runt 14 till 15 platser som kommunen måste utrusta med omklädningsrum.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng