Hembygdsdag håller greppet om sin publik

Musik, hantverk och utställningar. Algutsboda hembygdsförenings årligen återkommande hembygdsdag lockade 100-talet besökare i dag.

Lennart Andersson

Kl.18:16, 10 juli, 2016

3 bilder
  • Algutsboda hembygdsförenings ordförande Rolf Sjöqvist kunde bara konstatera att vädrets makter inte var på föreningens sida i samband med den årligen återkommande hembygdsdagen. I stället för 200 besökare lockade årets dag endast 100-talet besökare. Foto: Lennart Andersson
    Algutsboda hembygdsförenings ordförande Rolf Sjöqvist kunde bara konstatera att vädrets makter inte var på föreningens sida i samband med den årligen återkommande hembygdsdagen. I stället för 200 besökare lockade årets dag endast 100-talet besökare. Foto: Lennart Andersson
  • Agebopojkarna stod för musikunderhållningen under hembygdsdagen som traditionsenligt anordnades i hembygdsparken i Algutsboda. Foto: Lennart Andersson
    Agebopojkarna stod för musikunderhållningen under hembygdsdagen som traditionsenligt anordnades i hembygdsparken i Algutsboda. Foto: Lennart Andersson
  • Soldattorpet/kaptensbostället användes till en av inspelningsplatserna i filmen: Utvandrarna. Hembygdsföreningens ordförande Rolf Sjöqvist berättar bland annat att SF-representanterna konstruerade snö på fönstren eftersom det skulle vara vinter i scenen där Monica Zetterlunds rollgestalt ondgör sig över prästfolket när de oanmälda kommer in i stugan där Allan Edwalls rollgestalt anordnat en nattvardsgång. Foto: Lennart Andersson
    Soldattorpet/kaptensbostället användes till en av inspelningsplatserna i filmen: Utvandrarna. Hembygdsföreningens ordförande Rolf Sjöqvist berättar bland annat att SF-representanterna konstruerade snö på fönstren eftersom det skulle vara vinter i scenen där Monica Zetterlunds rollgestalt ondgör sig över prästfolket när de oanmälda kommer in i stugan där Allan Edwalls rollgestalt anordnat en nattvardsgång. Foto: Lennart Andersson

Inne i hembygdsparken stod föreningens ordförande Rolf Sjöqvist och lyssnade på Agebopojkarna som stod för musikunderhållningen.

– Tyvärr hade vi inte vädret med oss i år. I stället för 200 besökare har här kanske bara varit 100.

Det ogynnsamma vädret medförde att den tilltänkta friluftsgudstjänsten fick flytta inomhus till den närbelägna kyrkan.

Den traditionella hembygdsdagen ingår i ett program över drygt en vecka.

En Mobergsafton i Gransjö, en metartävling i Broakulla, musikunderhållning av familjen Petersson i Algutsboda kyrka och en allsångskväll i Orrefors har arrangerats under den gångna veckan.

Ytterligare en Mobergsafton på tisdag i Algutsboda samt ett föredrag på onsdag i Bökevara där Per Melin ska hålla ett föredrag om Rostocka holme ingår också i hembygdssatsningen.

Den 90-årsjubilerande föreningen har 500 medlemmar.

I hembygdsparken står bland annat Stekaremålastugan där en sten framför stugan omtalar att den uppfördes 1748.

Stugan fungerade både som soldattorp och efter ombyggnad till en dubbel så stor stuga även som kaptensboställe.

Efter flyttningen till parken 1960 invigdes den uppmonterade stugan 1966.

I samband med en av scenerna i filmen: Utvandrarna användes stugans interiör som spelplats.

Scenen som spelades in i stugan var i samband med den nattvard som Allan Edwalls rollgestalt anordnade och där Monica Zetterlunds rollgestalt uttryckte sig i starka ordalag om vad hon tyckte om om prästfolket när de oanmälda klev in i stugan för att utdela bannor om tilltaget att icke prästvigda personer anordnade en nattvardsgång.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Nytt parti ställer upp i valet i Emmaboda

Ger sig in i politiken.

Axel Brantemo

Kl.18:13, 19 mars, 2018

EXTRA: Nytt parti ställer upp i valet i Emmaboda
Foto: Arkiv.

Nu står det klart att ett nytt parti startats i Emmaboda. Partiet har fått namnet Bästa alternativet och är nu registrerat vid Valmyndigheten.

Initiativtagare till partiet är Mats Bartling och företagaren Thomas Herbertsson som tidigare sagt att han kommer att ge sig in i kommunpolitiken. Till 24Emmaboda säger Thomas Herbertsson att partiet kommer att gå ut med mer information senare i veckan.

– Det stämmer att partiet startats och vi kommer att ge mer information senare i veckan, säger han.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Rådjur fick lida med avkörda ben – polisen uppmanar på Facebook

Körde på rådjur utan att anmäla.

Axel Brantemo

Kl.17:48, 19 mars, 2018

Rådjur fick lida med avkörda ben – polisen uppmanar på Facebook
Foto: Arkiv/Samuel Slättman.

Det var nu i helgen som en polispatrull från lokalpolisområde Nybro fick åka ut på en viltolycka där ett rådjur blivit påkört.

–  I de flesta fall gör man som förare det man är skyldig, det vill säga polisanmäler händelsen, skriver polisen i ett inlägg på Facebook.

Men så var inte fallet vid den här händelsen. Föraren gav sig enligt polisen inte till känna.

– Rådjuret fick lida med tre avkörda ben innan patrull, lång tid efter händelsen, kunde göra slut på lidandet, skriver polisen.

I inlägget påminner polisen om de skyldigheter en förare har vid en viltolycka. Nämligen att rapportera in olyckan till polis och att märka ut olycksplatsen.

– Att inte anmäla är straffbart och kan ge böter, skriver polisen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

PROGNOS: Så blir vädret i veckan

Våren ser ut att dröja lite till.

Axel Brantemo

Kl.16:00, 19 mars, 2018

PROGNOS: Så blir vädret i veckan
Foto: Pixabay

Efter en solig men kylig helg i Emmaboda är det nu dags för måndag och en ny vecka igen.

Ska man tro SMHI:s prognos bjuder veckan på plusgrader varje dag, samtidigt som det fortsatt kommer att vara ordentligt kallt på nätterna. På onsdagen väntas till exempel hela -13 grader. Den som längtar efter vår får alltså vänta lite till.

LÄS MER: Beskedet: Så länge dröjer det innan vårvärmen slår till

Enligt prognosen blir det som soligast nu under måndagen, men solchanser finns även på tisdag, torsdag och söndag.

 

ska%cc%88rmavbild-2018-03-19-kl-09-05-27

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

24ÖLAND.SE

Här är trion som ska erövra Öland – med 24Öland.se

24Sveriges satsning innebär goda nyheter både för, och om, Öland.

Hanna Thulin

Kl.12:59, 19 mars, 2018

Här är trion som ska erövra Öland – med 24Öland.se
Magnus Jansson, Karl-Oskar Karlsson och Anton Fransson. Foto: Hanna Thulin

Den 6 oktober 2014 publicerades den allra första artikeln på 24Kalmar.se, en nyhetssajt som då producerade lokalnyheter från både Kalmar på fastlandet och de båda kommunerna på Öland. Sedan dess har flera andra sajter öppnats genom 24Sverige, bland annat 24Malmö, 24Uppsala och 24Halmstad. Nu är det dags för ytterligare en sajt att se dagens ljus och denna gången är det ölänningarnas tur.

Den 23 april lanseras 24Öland – en nyhetssajt helt dedikerad till det som sker på Sveriges härligaste ö. Bakom artiklarna kommer främst ölänningarna Karl-Oskar Karlsson och Magnus Jansson att stå. De har båda gjort avtryck i sina tidigare roller, Karl-Oskar som redaktör på 24Kalmar, 24Nybro samt 24Emmaboda och Magnus som journalist på 24Sveriges centraldesk.

MISSA INTE: Gilla 24Öland.se på Facebook

– Det känns spännande och väldigt roligt att ”få komma hem”. Vi går in ödmjuka med ett stort självförtroende i det här, kan man väl säga. Vi känner att vi har en bra grund att stå på och utvecklas från när det gäller många bitar, säger Magnus Jansson.

24oland4

Anton Fransson utökar duon till en trio i sin roll som försäljare. Han är egentligen smålänning i grunden men har hittat sin plats på ön där han bor tillsammans med sin sambo och dotter i Färjestaden.

– Det känns givetvis superspännande och väldigt intressant att vara med på denna resa. Jag kommer att fokusera på att bygga upp ett samarbete och en relation med de lokala entreprenörerna, säger Anton Fransson.

Tillsammans kommer de att hålla koll på vad som sker på ön. De ser alla tre fram emot att få komma över bron och ge ölänningarna den uppmärksamhet som de förtjänar.

– Både jag och Magnus har bevakat den öländska sporten tidigare, men att nu få skriva om allt från kronprinsessans födelsedagsfirande till division 6-derbyn på Kvarnvallen, ska bli fantastiskt skoj, säger Karl-Oskar Karlsson.

– Vi hoppas att få er läsare engagerade och vill få in så mycket tips som det bara går, stort som smått, säger journalistduon.

Vill du få dina lokala nyheter serverade i ditt Facebookflöde? Gilla 24Öland på Facebook. 

FaktaFAKTA:

VD: Jeanette Lindström.

Första sajten: 24Kalmar.se, som startades upp den 6 oktober 2014.

Besökare: 449 000 unika användare, 2 400 000 sidvisningar v 9, 2018.

Ägare: LindMarkmedia, Godsy Kommunikation och Nossevo Invest, Mittmedia.

Här finns vi: 24Kalmar, 24Nybro, 24Emmaboda, 24Uppsala, 24Blekinge, 24Kristianstad, 24Malmö, 24Ystad, 24Trelleborg, 24Halmstad, 24Helsingborg, 24Varberg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lyckad välgörenhetskonsert: ”Drog fullt hus”

Delade ut pengar till lokalt projekt.

Axel Brantemo

Kl.11:56, 19 mars, 2018

Lyckad välgörenhetskonsert: ”Drog fullt hus”
Foto: Emmaboda Rotary.

Det var nu i lördags som den svenska storstjärnan Louise Hoffsten besökte Algutsboda kyrka för en välgörenhetskonsert. Konserten arrangerades av Emmaboda Rotaryklubb tillsammans med Svenska kyrkan och enligt arrangören lockade sångerskan fullt hus till kyrkan.

Under konserten överlämnade dessutom klubbens president ett bidrag till två projekt. Det rörde sig om ett lokalt och ett globalt projekt, varav det lokala projektet i år blev 25 000 kronor till Eriksmåla ridklubb. Pengarna ska användas till häst för funktionshindrade.

Under konserten delades dessutom pengar ut till Rotary Doctors. Ett projekt där läkare åker till behövande länder och jobbar ideellt. Även det projektet tilldelades 25 000 kronor.

Sammanlagt delades 50 000 kronor ut under kvällen. Pengarna hade samlats in med hjälp av 62 företag i Emmaboda kommun.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng