Musikalen Hemstannarna lockade storpublik

Hemstannarna behåller greppet om sin publik. Eftermiddagens föreställning i Mundekulla amfiteater lockade över 200 personer.

Lennart Andersson

Kl.11:10, 20 juni, 2016

5 bilder
 • Elin Teilus och Peter Elmberg spelar ut sin kärlek både till varandra och till sin kära, kära hembygd där de trots alla svårigheter ändå vill bygga en framtid tillsammans. Foto: Lennart Andersson
  Elin Teilus och Peter Elmberg spelar ut sin kärlek både till varandra och till sin kära, kära hembygd där de trots alla svårigheter ändå vill bygga en framtid tillsammans. Foto: Lennart Andersson
 • Musikalen: Hemstannarna behåller sitt grepp om sin publik. Eftermiddagens föreställning i mundekulla amfiteater lockade över 200 personer. Foto: Lennart Andersson
  Musikalen: Hemstannarna behåller sitt grepp om sin publik. Eftermiddagens föreställning i mundekulla amfiteater lockade över 200 personer. Foto: Lennart Andersson
 • Musikalens inledningsscen är något av ett stilleben där många av aktörerna påvisar de sysslor som var så vanliga i det karga och fattiga Småland där många slet hårt för sin försörjning. Foto: Lennart Andersson
  Musikalens inledningsscen är något av ett stilleben där många av aktörerna påvisar de sysslor som var så vanliga i det karga och fattiga Småland där många slet hårt för sin försörjning. Foto: Lennart Andersson
 • Diskussionerna blir många mellan de båda bröderna som spelas av Donald Hummel och av Peter Elmberg. Den förstnämnde försöker på alla sätt argumentera för att brodern ska följa med honom på den långa resan till landet västerut. Den sistnämnde håller sin hembygd så kär, så kär och där vill han bygga en framtid tillsammans med sin nyblivna hustru som spelas av Elin Teilus. Foto: Lennart Andersson
  Diskussionerna blir många mellan de båda bröderna som spelas av Donald Hummel och av Peter Elmberg. Den förstnämnde försöker på alla sätt argumentera för att brodern ska följa med honom på den långa resan till landet västerut. Den sistnämnde håller sin hembygd så kär, så kär och där vill han bygga en framtid tillsammans med sin nyblivna hustru som spelas av Elin Teilus. Foto: Lennart Andersson
 • Många i den stora publiken tog möjligheten att njuta av några av de smultron som stack fram intill de bänkar som placerats ovanför spelplatsen som en gång i tiden utgjordes av ett gammalt grustag. Foto: Lennart Andersson
  Många i den stora publiken tog möjligheten att njuta av några av de smultron som stack fram intill de bänkar som placerats ovanför spelplatsen som en gång i tiden utgjordes av ett gammalt grustag. Foto: Lennart Andersson

Stanna kvar hemma – eller våga språnget och resa till det stora landet i väster.

Peter Elmbergs och Anne Solveigs musikal skildrar den inre kamp många, många personer genomgick om de skulle fortsätta sitt strävsamma liv hemma i Småland eller om de skulle följa den stora strömmen av utvandrare och inleda ett nytt liv borta i Amerika.

Upphovsmännen har vänt på begreppet och skildrar utvandrarämnet utifrån dem som ändå höll sin hembygd så kär, så kär att de värdesatte den högre än att de ville försätta sig i en situation där de inte visste vad som väntade dem.

Musikalens handling kretsar mycket kring två bröder som spelas av Peter Elmberg och av Donald Hummel.

Den sistnämnde när en dröm om det förlovade landet i väster där allt, precis allt, tycks vara möjligt.

I kontrast till sin brors längtan efter ett lättare liv, med bättre förutsättningar, håller Peter Elmbergs rollkaraktär hårt på sin hembygd där han känner sig trygg och trots alla vedermödor vill bygga en framtid tillsammans med sin nyblivna hustru.

Tryggheten utgörs också av att de känner en tillit till många av de människor som bor i deras hembygd.

Ensemblen på drygt tio personer levandegör både många vardagssysslor och stunder som ändå skänker guldkant i deras tillvaro.

Musikalens båda akter är beströdd med musikaliska inslag där aktörerna via sina sånginsatser uttrycker både starka känslor för sin hembygd och farhågor om de ska stanna kvar – eller om de ska visa mod och ge sig av på en resa till ett närmast okänt mål.

FaktaFolkmusikalen Hemstannarna skrevs 1999 av Peter Elmberg och Anne Solveig.

Det första framförandet var på deras kulturcenter i Mundekulla.

Under 2015 gjordes en nyproduktion med 20 föreställningar som samlade en publik på över 3 000 personer i Småland, Blekinge och på Öland.

Hemstannarna ingår i en trilogi vid namn: Nybyggarland som drivs av Mundekulla teaterförening med intentionen att genom kultur uppmärksamma viktiga frågor i vår samtid.

Hemstannarna med sin nypremiär 2013, ger ett historiskt perspektiv kring den svenska emigrationen. Nästa del: musikalen Hitkommarna, med premiär 2017, har ett nutidsperspektiv kring dagens invandring och del tre: Nybyggarland - en framtidsvision med det bästa från olika världar, där mångfald berikar en större helhet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Artisterna gäster Emmaboda

De är klart för sommarens festival.

Axel Brantemo

Kl.18:02, 22 februari, 2018

KLART: Artisterna gäster Emmaboda
Foto: Arkiv.

Nu är det torsdag igen och Emmabodafestivalen har under veckan flaggat på Facebook för att de under dagen skulle släppa en ”extra deluxe artist”.

Klockan 18.00 offentliggjordes artistsläppet. Och det blir det svenska psy/goatrancegruppen Hux Flux som tillsammans med dj-duon Moksi kommer att gästa 2018 års upplaga av festivalen.

Hux Flux och Moksi gör sällskap med bland annat Yung Lean, Neelix, San Holo, Kapten Röd, Axel Boman och Kornél Kovács som redan är klara för sommarens festival.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: De gick vidare i Melodifestivalen

Här är artisterna som tävlar i finalen och andra chansen.

Michael Olsson

Kl.21:23, 17 februari, 2018

KLART: De gick vidare i Melodifestivalen
Foto: Janne Danielsson /SVT

Under lördagskvällen avgjordes den tredje deltävlingen av Melodifestivalen 2018. Martin Almgren, Kalle Moraeus, Jessica Andersson, Mendez, Dotter, Moncho och Barbi Escobar var artisterna som gjorde upp i Malmö Arena, och nu är det klart vilka som tagit sig till finalen i Friends Arena, samt andra chansen i Kristianstad Arena.

På förhand var Dotter, Idolvinnaren 2015 Martin Almgren samt 42-årige Mendez favoriter. Men redan efter den första gallringen fick Dotter lämna tävlingen tillsammans med Barbi Escobar. Däremot höll Martin Almgren för favoritskapet och tog en finalplats tillsammans med Melloveteranen Jessica Andersson. De gör därmed John Lundvik, Benjamin Ingrosso, Samir & Viktor och LIAMOO sällskap i finalen den 10 mars.

De två platserna i andra chansen kneps av Mendez och Mellodebutanten Moncho. Kalle Moraeus och Orsa spelmän fick därmed lämna tävlingen som femma i deltävlingen.

I andra chansen är det sedan tidigare klart att Renaida, Sigrid BernssonMimi Werner och Margaret tävlar.

FaktaArtisterna som tävlade i Malmö Arena, deltävling 3:

1. Martin Almgren – A Bitter Lullaby
Låtskrivare: Josefin Glenmark, Märta Grauers

2. Barbi Escobar – Stark
Låtskrivare: Barbi Escobar, Costa Leon, Andreas ”Stone” Johansson

3. Moncho – Cuba Libre
Låtskrivare: Jimmy Jansson, David Strääf, Markus Videsäter, Axel Schylström, Moncho Monserrat

4. Jessica Andersson – Party Voice
Låtskrivare: Fredrik Kempe, David Kreuger, Niklas Carson Mattsson, Jessica Andersson

5. Kalle Moraeus & Orsa Spelmän – Min dröm Låtskrivare: Thomas G:son, Alexzandra Wickman

6. Dotter – Cry
Låtskrivare: Linnea Deb, Peter Boström, Thomas G:son, Johanna ”Dotter” Jansson

7. Mendez – Everyday
Låtskrivare: Leopoldo Mendez, Jimmy Jansson, Palle Hammarlund

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fler artister klara till Emmabodafestivalen

Nya artister släpptes under torsdagen.

Axel Brantemo

Kl.18:05, 15 februari, 2018

Fler artister klara till Emmabodafestivalen
Foto: Arkiv.

Emmabodafestivalen fortsätter med sina artistsläpp. På torsdagskvällen blev svenska reggaemusikern General Knas och Droplex, som gör musik inom genrerna progressive och future minimal.

Sedan tidigare är bland annat Kornél Kovács, San Holo, Joy, Tommy Cash, Yung Lean och Kapten Röd klara till 2018 års upplaga av Emmabodafestivalen.

LÄS MER: Biljettrekord för Emmabodafestivalen: ”All time high”

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kärlekens outgrundliga vägar utforskas

Föreställning kommer till Emmaboda

Axel Brantemo

Kl.12:01, 13 februari, 2018

Kärlekens outgrundliga vägar utforskas
Foto: detvarsomfan.se/pressbild.

Under tisdagskvällen kommer Maria Árnadóttir till Bromboda bygdegård för att framföra sin föreställning ”Kärlekens outgrundliga vägar”.

Maria Árnadóttir är skådespelerska och regissör. Hn är utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö och har varit anställd vid bland annat Malmö Stadsteater, Nya Skånska teatern, Örebro Länsteater oh har dessutom haft flera uppgifter inom både tv och film.

”Kärlekens outgrundliga vägar” handlar enligt arrangören om lustiga och sorgliga, påhittade och sanna historier om den starkaste drivkraften, kärleken.

Arrangör är Emmabodabygdens riksteaterförening.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

MELODIFESTIVALEN 2018

Två nya finalnummer klara i Melodifestivalen

På lördagskvällen gick Melodifestivalens andra deltävling av stapeln i Göteborg.

Magnus Jansson

Kl.21:28, 10 februari, 2018

Två nya finalnummer klara i Melodifestivalen
Foto: SVT

På lördagskvällen avgjordes Melodifestivalens andra deltävling i Scandinavium, Göteborg. Två nya nummer blev därmed klara för finalen i Friends Arena den 10 mars.

Det blev Samir & Viktor och LIAMOO som knep åt sig varsin finalplats. De gör därmed John Lundvik och Benjamin Ingrosso sällskap – som avancerade från den första deltävlingen i Karlstad.

LÄS MER: Så gick det i Melodifestivalens första deltävling

Andra chansen avgörs i Kristianstad den 3 mars. Dit gick Mimi Werner och Margaret. Sedan tidigare var Renaida och Sigrid Bernsson klara.

FaktaFAKTA: Artisterna som tävlade i Göteborg (deltävling 2):

1. Samir & Viktor – Shuffla
Låtskrivare: Andreas ”Stone” Johansson, Denniz Jamm, Costa Leon, Samir Badran, Viktor Frisk

2. Ida Redig – Allting som vi sa
Låtskrivare: Yvonne Dahlbom, Jesper Welander, Ida Redig

3. Jonas Gardell – Det finns en väg
Låtskrivare: Calle Kindbom, Jonas Gardell, Mats Tärnfors.

4. Margaret – In My Cabana (Andra chansen)
Låtskrivare: Anderz Wrethov, Linnea Deb, Arash Labaf, Robert Uhlman

5. Stiko Per Larsson – Titta vi flyger
Låtskrivare: Stiko Per Larsson, Emil Rotsjö

6. Mimi Werner – Songburning (Andra chansen)
Låtskrivare: Göran Werner, Mimi Werner, Niki Niki, Carl Varga, Johan Åsgärde, Oliver Lundström

7. LIAMOO – Last Breath (Final)
Låtskrivare: Liam Cacatian Thomassen, Morten Thorhauge, Peter Bjørnskov, Lene Dissing

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng