Jazzlegendarer i Mundekulla

Helgens Folk- och Jazzdagar i Mundekulla gästades av jazzlegendarer. Jan Allan och Georg Riedel deltog i ett flertal programpunkter.

Lennart Andersson

Kl.08:58, 19 juni, 2016

3 bilder
 • Trumpetaren Jan Allan drog många goda historier under sin timslånga föreläsning där historierna varvades med bilder ur hans eftertraktade fotobok och med att han spelade lämpliga jazzlåtar tillsammans med sin gamle musikervän Georg Ridel. Från - och till har jazzlegendarerna spelat tillsammans sen början på 50-talet.
  Trumpetaren Jan Allan drog många goda historier under sin timslånga föreläsning där historierna varvades med bilder ur hans eftertraktade fotobok och med att han spelade lämpliga jazzlåtar tillsammans med sin gamle musikervän Georg Ridel. Från - och till har jazzlegendarerna spelat tillsammans sen början på 50-talet.
 • Jan Allans fotobok på 256 sidor med 237 bilder har rönt ett stort intresse. Två upplagor har sålts slut. Den bild trumpetaren visar föreställer när Jan Allans jazzorkester en vinterdag hade råkat köra i diket med Lars Gullins personbil. Just personbilar var det självklara bilvalet för jazzorkestrar när de begav sig ut på turnéer på 50-talet.
  Jan Allans fotobok på 256 sidor med 237 bilder har rönt ett stort intresse. Två upplagor har sålts slut. Den bild trumpetaren visar föreställer när Jan Allans jazzorkester en vinterdag hade råkat köra i diket med Lars Gullins personbil. Just personbilar var det självklara bilvalet för jazzorkestrar när de begav sig ut på turnéer på 50-talet.
 • 20-talet barn från Algutsboda och Långasjö fick möjligheter att framföra Astrid Lindgren-sånger tillsammans med Jan Allan och Georg Ridel. Självklart framfördes sångerna - i jazztappning.
  20-talet barn från Algutsboda och Långasjö fick möjligheter att framföra Astrid Lindgren-sånger tillsammans med Jan Allan och Georg Ridel. Självklart framfördes sångerna - i jazztappning.

En av helgens programpunkter var en föreläsning – och bildvisning där trumpetaren Jan Allan visade några av de 237 bilder som ingår i hans 256 sidor tjocka fotobok.

– Av eget intresse började jag fotografera redan i början på 50-talet. Givetvis blev det mycket bilar – och tjejer!

Den gode berättaren drog många anekdoter och dråpliga historier under den timslånga bildvisningen som varvades med att han och den gamle vapendragaren, och basisten, Georg Riedel spelade stämningsfulla jazzlåtar inför en publik på 50 personer.

– På 50-talet brukade orkestrar på fem, sex man packa in sig själva, och alla instrument, i trånga personbilar. Nog var det spännande att köra på vintervägar med slitna sommardäck!

Med respekt i rösten nämnde trumpetaren Lars Gullin.

– Han ville ofta sitta och jamma. På den tiden hade Stockholm 70-talet ställen där jazzintresserade kunde sitta och jamma!

Förutom att musikerna spelat ihop i 65 år så låg de även i lumpen tillsammans 1960-1961.Givetvis gjorde de en hel del spelningar på nöjespalatset Nalen på den klassiska adressen: Regeringsgatan 74 i Stockholm.

Jan Allans fotobok har rönt ett stort intresse. Det tog endast två månader innan den första upplagan på 2 500 exemplar såldes slut när den kom ut 2013. Efter ett år har den nya upplagan på 805 exemplar i det närmaste också sålts slut.

Det var första gången som Mundekullas starke man Peter Elmberg arrangerade Folk- och Jazzdagar.

– Det följer vår vision att vi vill anordna vitt skilda arrangemang som ska tilltala – och locka – människor i alla åldrar.

Efter sin bildvisning framträdde Jan Allan och Georg Riedel tillsammans med 20-talet barn från Algutsboda och Långasjö. Konstellationen framförde välkända Astrid Lindgren-sånger – i jazztappning.

Ett flertal konserter och yoga på lördags- och söndagsmorgnarna var en andra inslag som ingick i helgens Folk- och jazzdagar.

Klockan 14.30 i eftermiddag ges än en gång Mundekullas egen folkmusikal: Hemstannarna.

Om vädret tillåter är det tänkt att den ska spelas på anläggningens amfiteater.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Återvunna kläder tar plats på utställning

På tisdag har Annika Persson Åbergs utställning premiär på Nybro bibliotek.

Faton Pasho

Faton Pasho

Kl.15:59, 15 oktober, 2017

Återvunna kläder tar plats på utställning
Foto: Flickr

Tisdagen den 17 oktober har den nya utställningen, gjord av Annika Persson Åberg, som är energi-, klimat, och transportrådgivare i Nybro, Emmaboda och Torsås kommun premiär på Nybro bibliotek. 

Utställningen är en del av den cirkulära garderoben och handlar om en hållbarare modekonsumtion. Den innehåller bland annat väskor av återvunna jeans.

– Under utställningens tid kommer det även finnas möjlighet att sy sin egen tygkasse, skriver biblioteket i ett pressmeddelande.

Utställningen visas från den 17 oktober till den 8 november.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Biorecension: Snömannen – stjärnspäckat och grandiost eller plattfall?

Den svenska regissören Tomas Alfredson är i dag tillbaka på vita duken med en ny rulle. Så lyder domen av vår recensent.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.12:00, 13 oktober, 2017

Biorecension: Snömannen – stjärnspäckat och grandiost eller plattfall?
Foto: Pressbild

Vår svenska stjärnregissör Tomas Alfredson (Låt den rätte komma in, Tinker Tailor Soldier Spy) är tillbaka och har filmatiserat den norska stjärnförfattaren Jo Nesbøs Snömannen, med bland annat den amerikanska stjärnskådespelaren Michael Fassbender (Inglorious Basterds, vPrometheus) som spelar stjärnpolisen Harry Hole. Det är väldigt skandinaviskt – men som ni märker också ganska stjärnspäckat och grandiost.

Mycket känns igen när de första vidsträckta bilderna av snöiga landskap presenteras och så fortsätter det. Du som är bekant med Alfredsons lite murriga, rökiga och långsamma stil, eller suputar till poliser signerat de deckare vi blivit kanske alldeles för försedda med kommer att känna sig hemma.

Harry Hole, alltså Fassbender, vaknar upp på en bänk med en vodkaflaska i näven som sig bör och snart nog påbörjas en riktigt knepig mordgåta när kvinnor plötsligt börjar försvinna här och var i Norge – alltid med smältande snögubbar bredvid brottsplatserna.

Vi får bekanta oss med norska Bergen, en kedjerökande huvudperson, slemmiga läkare, elaka män och högt uppsatta skummisar. Rollistan imponerar. Svenska skådespelare som Peter Dalle (Yrrol) och Sofia Helin (Bron) får spela med stora namn som Val Kilmer(Heat), J.K. Simmons (Whiplash) och Charlotte Gainsbourg (Melancholia).

Det är en historia som tuggar på i sin egen, lite långsamma takt under två timmar men då och då bränner det till och blir rejält spännande.

“En fröjd för ögat”

Alfredson lyckas också fånga de norska landskapen på ett sätt som ibland blir bländande vackert, den pyrande snön och de smugorna, dränkta i vitt är ofta en fröjd för ögat. Det är också kul att se ett så pass hett namn som Michael Fassbender i den här potpurrin av skandinavisk melankoli.

Men det finns en hel del som gör att filmen aldrig blir något annat än en fungerande thriller att slänga igång en fredagskväll för mig. Även om den verkligen duger gott så. Jag tycker att Harry Hole är en ganska opersonlig och ointressant huvudkaraktär och kunde inte sluta jämföra honom med den mycket mer färgstarka Lisbeth Salander från Milleniumtrilogin – Snömannen blir någon slags korsning mellan David FincherThe Girl With the Dragon Tattoo (2011) och, typ, Wallander.

Många skådespelarinsatser är nämligen alldeles för träiga för att bli något annat än så och de knepiga, lite överdramatiska motiven och teman samt några knasiga sidospår i berättelsen är även de lite billiga.

Jag drar aldrig riktigt på smilbanden, utom när snögubbarna dyker upp till dramatisk musik, men då av helt fel anledning. Fingertoppskänslan som Alfredson visat sig ha innan dyker upp då och då men det blir snarare jag som får leta efter den än att den är alldeles uppenbar.

Recensionen är skriven av våra bloggare på Filmtopp.se.

Betyg: 

betyg filmtopp

FaktaTitel: The Snowman

Regi: Thomas Aflredsson

Manus: Peter Straughan, Hossein Amini

Med: Michael Fassbender, Rebecca Ferguson, J.K. Simmons, Peter Dalle, m.fl.

Genre: Thriller, Drama

Speltid: 1 tim 59 min

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Samlade in näst mest i länet

Stora summor från Emmaboda till Världens barn

Axel Brantemo

Axel Brantemo

Kl.11:44, 9 oktober, 2017

Samlade in näst mest i länet
Foto: Världens barn.

I föregående vecka arrangerades hela två insamlingsgalor till förmån för Världens barn i Emmaboda. Under helgen kulminerade Radiohjälpens insamling med en stjärnspäckad gala i SVT med artister som Zara Larsson, Carola och Mando Diao.

Sammanlagt samlades 80 miljoner kronor in och i samtliga av Sveriges 290 kommuner har aktiviteter genomförts för att kunna ge stöd åt insamlingen.

– Det är slående vilken kraft som finns i alla olika sorters engagemang. Det kan vara en person som cyklar från Halmstad till Stockholm eller från Älmhult till Milano. Eller en hel skola i Frövi i Lindesberg som genomför ett sponsorslopp för Världens Barn. Hundratusentals kronor samlas in på detta sätt, säger kampanjledare Evy Jonsson i ett pressmeddelande.

Nu har även siffrorna för 2017 års kommunkamp sammanställts. Emmaboda kommun hamnar på en hedersvärd 24:e plats med 15,6 kronor insamlat per capita. Det är en procentuell ökning med drygt 11 procent jämfört med förra året.

I Kalmar län var det bara Högsby kommun som samlade in mer. I länskampen placerade sig Kalmar län på en sjundeplats.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Biorecension: Blade Runner 2049

35 år efter originalet är den här! Så tycker vår recensent om uppföljaren.

Mia Martelleur

Kl.14:22, 6 oktober, 2017

2 bilder
 • Foto: Pressbild
  Foto: Pressbild
 • Foto: Pressbild
  Foto: Pressbild

Ridley Scotts originalfilm “Blade Runner” (1982) såg världens ljus för 35 år sedan och först nu kommer uppföljaren. Under årtionde har den dystopiska framtidsdeckaren fått en kultstatus inom sci-Fi genren, men även delat publik och kritikerkår. Främst för den långsamma klippningen. 

Medan den första filmen utspelade sig år 2019 i Los Angels är året nu 2049 och världen är fortfarande en dyster plats. Under de senaste 30 åren har The Tyrell Corporation både levererat replikant-modeller (robotliknande människor), som Nexus 8, och gått i konkurs. Detta till följd av ett tillverkningsförbud av Replikanter, som infördes efter att en bomb slog ut all ström på jorden.

Förödelsen var ett faktum men ur katastrofen lyckades ett nytt företag, Wallace Corp, lösa världskrisen och bli en politisk supermakt. När förbudstiden var över köpte Wallce Corp upp resterna av The Tyrell Corporation och helt nya replikantmodeller togs fram. År 2049 finns det också en ny generation “Blade Runners”, som fortsätter jakten på förbjudna replikant-modeller. En av dessa nya Blade Runners är LAPD-officeren “K”, spelad av Ryan Gosling. Han blir under ett uppdrag varse om en stor hemlighet. En hemlighet som kommer att kasta om allt.

Regissör för den nya filmen är Denis Villeneuve (Sicario, Arrival), Ridley Scott är dock med på ett hörn som medproducent, och vad som är slående är hur väl bevarad den hyllade estetiken från originalfilmen är. Blade Runner 2049 är verkligen en vacker film att beskåda samtidigt som ljudbilden är träffsäker och de visuella effekterna är många gånger perfekta. Exempelvis har Gosling en slags sällskapsrobot, spelad av Ana de Aarmas, som gestaltas rent av förtrollande. Filmdesignen är makalös.

Allt detta hantverk har bara ett litet problem, det blir för mycket av det goda. För mycket av speltiden läggs på att skildra detaljer och miljöer på bekostnad av att själva storyn sackar efter. Det finns helt enkelt scener som inte tillför någonting och sänker tempot ordentligt. Somliga kommer säkert att hävda att det är den långsamma klippningens anda som går igen från den första filmen. För mig blir det dock för utdraget och framtiden får utvisa om det blir någon omklippning.

Vi blir även matade med en hel del lekfulla hints från den första filmen. Här finns en bra story att berätta och vi får en del svar på hur det gick med Rick Deckard (Harrison Ford) och Rachel. Det väcks också en del nya frågor.

Avslutningsvis vill jag framhäva att Ryan Gosling gör sin roll som den nya Blade Runner väl. Hans karaktärs tvivel över vad som är rätt och fel är trovärdigt porträtterande. Dessutom är han mycket råare i sin framtoning än sin företrädare. Det första mötet mellan Gosling och Harrison Ford, tonsatt av Elvis, är en av höjdpunkterna. Kul att även få se Robin Wright (House of Cards) dyka upp i en av birollerna. Det skulle förvåna mig om det tog ytterligare 35 år till nästa uppföljare kommer.

Recensionen är skriven av våra bloggare på Filmtopp.se.

Betyg:  

betyg 3 av fem

FaktaFilm: Blade Runner 2049

Regi: Denis Villeneuve

Manus: Michael Green, Hampton Fancher

Med: Ryan Gosling, Harrison Ford, Ana de Aarmas, Robin Wright m.fl.

Genre: Sci-Fi, Action

Speltid: 2 tim 43 min

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Rekordinsamling även i Långasjö

Stora bidrag från Emmaboda till Världens barn. Så mycket samlades in.

Axel Brantemo

Axel Brantemo

Kl.09:04, 5 oktober, 2017

Rekordinsamling även i Långasjö
Foto: Nicke Grozdanovski.

Under tisdagen och onsdagen i veckan har det varit galakvällar i Emmaboda till förmån för Världens barn. Galan ”3 mil i Universum” har ägt rum både i Åfors folkets hus och på bygdegården i Långasjö.

Och 2017 ser ut att bli ett rekordår när det kommer till insamlingen.

– Vi har samlat in närmre 29 000 kronor totalt från de båda galorna och drygt 47 000 från företagen i kommunen. Det är en bra ökning, säger Sölve Hjalmarsson som är en av arrangörerna.

Vad tror du ökningen beror på?
– Vi har fått ett bra genomslag och människor satsar mera. Det finns mer engangemang. Sedan arrangerades galorna vid två olika tillfällen i år och det är mycket troligt att vi fortsätter med det även nästkommande år, säger Sölve Hjalmarsson.

Båda galakvällarna besöktes av omkring 120 personer och enligt Sölve Hjalmarsson var det lyckade kvällar.

– Ja, det var det. Det finns fantastiskt duktiga musiker i kommunen som håller hög klass. Sedan var det en stor bredd med olika stilar och genrer, allt från klassisk musik av Bach på fiol och cello till riktig rock, säger han.

Bygdegårdsföreningarna och Åfors folkets hus ställde upp med personal och lokaler till kvällarna.

– Det var superbra. En stor del av äran ska kulturskolan ha med Lotta Odlingsson i spetsen, säger Sölve Hjalmarsson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng